Eerste offshore windpark in Litouwen krijgt naam Curonian Nord

| 10 juni 2024

Ignitis Renewables, een internationaal duurzaam energiebedrijf, ontwikkelt met partner Ocean Winds, in het Litouwse gedeelte van de Baltische zee een offshore windpark met 700 MW vermogen.  Het windpark, Curonian Nord genoemd, zal het het eerste offshore windpark in de Baltische staten zijn.

De naam van het windpark is ter ere van de Curoniërs, een stam die vroeger aan de oevers van de Baltische Zee woonde. De naam wordt ook geassocieerd met een van de mooiste en meest unieke locaties in Litouwen en de regio, het Curonian Spit.

Curonian Nord zal met 700 MW opgesteld vermogen ongeveer 3 TWh groene elektriciteit per jaar opwekken, wat het equivalent van een ongeveer een kwart van de huidige elektriciteitsbehoefte van Litouwen zou dekken. Ignitis Renewables heeft 51% aandeel in het windpark en Ocean Winds (50/50 EDP Renewables en ENGIE) 49%.

Het zeegebied dat is aangewezen voor het offshore windpark is ongeveer 120 vierkante kilometer groot. Het is minstens 37 km van de kust verwijderd en ongeveer 50 km van de haven van Klaipėda. Er komen maximaal 55 windturbines met een maximale hoogte van 350 meter. Deze parameters zijn afhankelijk van de resultaten van de studies, de milieueffectbeoordeling, de gebruikte technologieën en andere voorwaarden.

Het windpark zal een bijdrage leveren aan de energieonafhankelijkheid van Litouwen, de overgang van de regio naar een duurzame groene energiehub bevorderen en bijdragen aan de plannen om van de Baltische staten energie-exporteurs naar Centraal- en West-Europa te maken.

De kustregio heeft volgens de initiatiefnemers alles wat nodig is om een onderzoekshub voor hernieuwbare energie op te zetten en partners van universiteiten en R&D-instellingen aan te trekken. Door particuliere investeerders aan te trekken naar Litouwen, nieuwe banen te creëren en transacties af te sluiten met lokale bedrijven, zal het offshore windproject bovendien direct ten goede komen aan de kustgemeenschappen.

Het offshore windpark en de bijbehorende infrastructuur zullen ontworpen en ontwikkeld worden in overeenstemming met de eisen van alle relevante milieuwetgeving. Bron: Ignitis Renewables

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.