EIB steunt TenneT’s hoogspanningsverbinding voor integratie offshore wind

| 10 maart 2020

© TenneT

TenneT Holding B.V. en de Europese Investeringsbank (EIB) hebben een leningsovereenkomst van EUR 250 miljoen getekend  voor de financiering voor het westelijke deel van TenneT’s 48 km “Zuidwest 380 kV” project. Deze nieuwe hoogspanningsverbinding moet zorgen voor de integratie van offshore windenergie van o.a. het 1,4 GW Borssele windproject in het Nederlandse elektriciteitssysteem en is tevens een belangrijke schakel in de verbinding met België.

Het door de EIB gesteunde deel van het project betreft de aanleg van een 380 kV verbinding – in combinatie met een 150 kV verbinding voor een deel van de route – van het hoogspanningsstation in Borssele tot aan een nieuw station in Rilland. Met deze operatie stijgt de totale steun van de EIB aan TenneT over de jaren naar EUR 1,8 miljard. De EIB gaf leningen voor onder meer de modernisering en uitbreiding van TenneT’s elektriciteitstransmissienetwerken in Nederland en Duitsland als ook voor interconnectoren.

De aanleg van de 48 kilometer lange 380 kV-verbinding tussen de hoogspanningsstations Borssele en Rilland start na de zomer van 2020. Na ingebruikname (verwacht in 2022) is er een extra verbinding naast de bestaande verbindingen op dit traject. Het combineren van de nieuwe verbinding met een deel van de bestaande regionale 380 kV-verbinding en 150 kV – verbinding maakt 42 kilometer van die verbinding overbodig. In totaal zal 42 kilometer, 131 vakwerkmasten, van de bestaande hoogspanningsverbinding worden afgebroken.

Wintrackmasten
De nieuwe hoogspanningsverbinding wordt uitgevoerd met wintrackmasten. Een wintrackmast bestaat uit twee pylonen, waaraan de hoogspanningslijnen worden gehangen. Het traject is opgesplitst in twee werkgebieden; ten westen van Willem-Annapolder (van Station Borssele tot aan Willem-Annapolder) en het werkgebied ten oosten hiervan (van Willem- Annapolder tot aan hoogspanningsstation Rilland).

TenneT heeft VDL Network Supplies het contract heeft gegund voor de productie, levering en plaatsing van 104 wintrackmasten voor het oostelijke tracé. De eerste werkzaamheden starten naar verwachting eind 2020. In april verwacht TenneT de bouw van de masten van de andere helft van het tracé te gunnen.

 

 

Tags: , , , ,

Category: Netaansluiting, Windenergie

Reacties zijn gesloten.