EnBW trekt zich terug uit offshore wind tender in Noorwegen

| 10 maart 2024

Norseman Wind AS, de Noorse 100% dochteronderneming van het Duitse energiebedrijf EnBW (Energie Baden-Württemberg AG) gaat niet verder met haar deelname aan de 1,5 GW offshore windenergie tender in Noorwegen die op 18 maart a.s. gepland is.

Bron: Norseman Wind

De tender heeft betrekking op het zeegebied Sørlige Nordsjø II in de zuidelijke Noordzee van Noorwegen. Dit zeegebied van 400 km2 en waterdieptes tussen 52 en 70 m ligt ongeveer 135 km van de de Noorse zuidkust. Van de stad Kristianstad ligt Sørlige Nordsjø II ca.170 km in zuidwestelijke richting.

EnBW was via Norseman Wind één van vijf partijen die zich voor deelname aan de tender gekwalificeerd had. De andere vier consortia zijn: Aker Offshore Wind, BP en Statkraft; Equinor en RWE; Ventyr (Parkwind en Ingka); Shell, Lyse en Eviny.

Deelnemers aan de tender zijn verplicht een bankgarantie van 400 miljoen NOK (± 36 miljoen Euro) te verstrekken. Dit bedrag moet als boete aan de Noorse overheid worden betaald wanneer de winnaar van de tender zou besluiten het windpark niet te realiseren. Na de subsidiebeperking van de Noorse overheid tot 23 miljard NOK (2 miljard Euro) kan volgens EnBW het project niet meer economisch gerealiseerd worden.

Noorwegen heeft op dit moment geen grote operationele offshore windparken. Het geplande windpark in het zeegebied Sorligo Nordsjo II zou het eerste grote Noorse offshore windpark zijn.
Op dit moment levert waterkracht 90% van het stroomverbruik van Noorwegen.

 

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.