Enduris trekt kabels onder haven van Vlissingen voor aansluiting nieuwe wind- & zonneparken

| 10 maart 2021

Netbeheerder Enduris trekt deze maand nieuwe elektriciteitskabels onder de haven van Vlissingen om nieuwe wind- en zonneparken in Vlissingen-Oost aan te sluiten. Deze projecten worden in 2022 opgeleverd en dragen dan bij aan aan de 2030 doelstellingen van de Zeeuwse Regionale Energiestrategie (RES): 7% zonne-energie en 16% windenergie.

In Vlissingen-Oost worden het zonnepark-op-dak Verbrugge en een windpark gerealiseerd. Het zonnedak wordt gerealiseerd op de daken van logistiek bedrijf Verbrugge Terminals en zal met van 140.000 zonnepanelen met een totale capaciteit van bijna 48 MW het grootste zonnedak in Nederland zijn. Verbrugge zal zijn daken hiervoor verhuren aan KiesZon. Daarnaast realiseert Eneco op het terrein van C. RO Ports aan weerszijde van de Ritthemseweg vijf windturbines (Windpark Joosland) met een maximale tiphoogte van 150 meter.

Ondergrondse boring

Om de nieuwe wind- en zonneparken aan te kunnen sluiten op het bestaande elektriciteitsnet moeten er nieuwe elektriciteitskabels naar het verdeelstation van Enduris in Vlissingen-Oost worden aangelegd. Enduris heeft aannemer Van Vulpen hiervoor gecontracteerd. Enduris trekt de kabels onder de haven van Vlissingen door met behulp van een boring over een lengte van anderhalve kilometer. Het diepste punt is 47 meter en onder het wateroppervlak 41 meter. Er komen 2 boorgangen met een diameter van 27 centimeter. Elke boorgang  bevat 12 buizen. Deze buizen worden in delen van 20 meter aangeleverd en door middel van spiegellassen aan elkaar bevestigd. De boringen zijn in maart klaar. Daarna sluit Enduris de zon- en windparken aan.

Martin Martens, manager energietransitie Enduris: ,,Dit is een groot project waar we erg trots op zijn. We hebben als netbeheerder een belangrijke rol in het faciliteren van de energietransitie in Zeeland, maar dat doen we dit niet alleen. In samenwerking met de Provincie Zeeland, Gemeente Vlissingen, Eneco, C.RO, Verbrugge, KiesZon en North Sea Port werken we samen om dit project tot een succes te maken.”

Zeeuws Energieakkoord

In het Zeeuwse Energieakkoord is de afspraak dat er in 2030 in Zeeland plek is voor 700 MW aan windenergie en 1000 MW aan zonne-energie. Bovengenoemde initiatieven leveren straks evenveel duurzame elektriciteit als ongeveer 36.000 huishoudens in een jaar verbruiken. Het windpark produceert hiervan het equivalent van 20.000 huishoudens, net iets minder dan de gemeente Middelburg met ongeveer 22.000 huishoudens. Enduris zal tot 2030, per jaar 60 MW extra netcapaciteit te realiseren om de doelen uit het Energieakkoord te faciliteren. Bron: Enduris

 

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.