Europees octrooi toegekend voor biomimetisch windturbine-design Albatrozz

| 10 maart 2020

Prof. dr. Eize Stamhuis van de Rijksuniversiteit Groningen heeft een Europees octrooi gekregen voor de Albatrozz technologie; een biomimetisch windturbine-design gebaseerd op het principe van oscillatie dat hogere opbrengsten bij met name lage windsnelheden moet gaan bieden.

Het nieuwe windturbine-design is een resultaat van onderzoek binnen de biomimetica-groep van Prof. dr. Stamhuis in het Energy and Sustainability Research Institute Groningen (ESRIG). Bij biomimetica wordt de natuur als voorbeeld gebruikt voor technologische oplossingen. In dit geval is gekeken naar de vleugels van albatrossen.

Oscillerende vleugels
Zeevogels met lange vleugels zoals albatrossen en stormvogels gaan om met lage windsnelheden door hun vleugels om de lengteas te laten wiebelen, ook wel oscilleren genoemd. Door die oscillaties laat de luchtstroom over de vleugel bijna los van het vleugeloppervlak, waarbij de opwaartse kracht juist veel groter wordt. Voordat de stroming helemaal losbreekt ‘wiebelt’ de vleugel weer terug. De piekkrachten zijn tot wel twee keer zo groot en de gemiddelde liftkrachten wel 125 tot 150 procent van de normale kracht.

De technologie is getest in een stromingskanaal en vervolgens toegepast op windmolens. Bij tests met een relatief kleine windturbine in de windtunnel van ESRIG bleek bij lage windsnelheden zelfs meer dan 200 procent van de normale energie opgewekt te worden als het ‘Albatrozz-principe’ werd toegepast.

Vervolgstappen
Het principe was in eerste instantie al in een nationaal patent geregistreerd. Na de Europese vastlegging volgt ook China nog. Een consortium bestaande uit de RUG en de bedrijven EmpowerMi (Groningen) en RG-Projecten (Leiden) moet de uitvinding beschikbaar gaan maken voor toepassing op grote windturbines.

Om de werking ook op grote schaal aan te tonen hopen de onderzoekers binnenkort te gaan testen met twee turbines met een rotor-diameter van 52 meter en een maximaal leverbaar vermogen van 850 kW. Ook zijn er concrete plannen om een spin-off BV op te richten die de vermarkting van licenties voor zowel nieuwe turbines als het verbeteren van bestaande turbines (retrofit) gaat regelen. De onderzoekers hebben al een NWO Take-off grant ontvangen om commercialisering te verkennen en in te zetten.

Tags: , , , ,

Category: Windenergie, Windmolens

Reacties zijn gesloten.