Finland kondigt tenders aan voor meer dan 6GW aan offshore wind

| 10 april 2023
Metsähallitus, als staatsbedrijf verantwoordelijk voor het beheer en de ontwikkeling van staatsgebieden binnen de territoriale wateren van Finland, kondigde vorige week aan dat Finland vijf concurrerende aanbestedingsprocedures voor gezamenlijk meer dan 6.000 MW aan offshore windcapaciteit zal lanceren.

Het gaat om toekomstige windparken langs de westkust van het land. De eerste twee projecten zullen in september-oktober van dit jaar worden opengesteld voor aanbestedingsprocedures. De aanbestedingsprocedures zullen afzonderlijk worden aangekondigd.

De partners voor de bouw en exploitatie van de geplande offshore windparken zullen worden geselecteerd via een concurrerende, open en niet-discriminerende aanbestedingsprocedure. De partners zullen worden geselecteerd op basis van zowel kwantitatieve als kwalitatieve criteria.

De aanbestedingsprocedures voor twee andere projecten volgen volgend jaar. Over het vijfde project zal later een besluit worden genomen.

Finland lanceert aanbestedingsprocedures voor meer dan 6 GW aan offshore wind

Alle locaties zijn in voorlopige studies aangewezen als gebieden die geschikt zijn voor de opwekking van windenergie op zee. De gebieden hebben optimale omstandigheden, bijvoorbeeld wat betreft de waterdiepte, de geologische structuur van de zeebodem, alternatieven voor het transport van elektriciteit en scheepvaartroutes. De geplande gebieden hebben ook toestemming gekregen van de Finse defensiemacht.

Voor de vijf projecten zijn reeds bestemmingsplannen ingediend bij de plaatselijke gemeenten. De betrokken gemeenten zijn Siikajoki, Hailuoto, Pyhäjoki en Raahe (gebieden 1, 2 en 3), Närpiö (gebied 6) en Kristiinankaupunki (gebied 7). Volgens de Finse wet heeft de plaatselijke gemeente het exclusieve recht om te beslissen over de bestemming van haar gebieden. De projectontwikkeling gaat door op voorwaarde dat de gemeenten de zoneringsinitiatieven goedkeuren.

Naast de vijf projecten die nu worden uitgevoerd, heeft Finland twee andere gebieden voor offshore windparken aangewezen (gebieden 4 en 5 op de kaart) aan de westkust. De verdere ontwikkeling van deze twee projecten zal onder meer afhangen van de onderzoekscapaciteit in Finland en besluiten over de ontwikkeling ervan zullen later worden genomen.

Eind 2022 voltooide Metsähallitus de aanbestedingsprocedure voor het eerste offshore windpark op open zee in Finland. Voor dit project is Vattenfall als partner geselecteerd. Dankzij de ervaring die met de eerste aanbestedingsprocedure is opgedaan, kan de ontwikkeling van aanvullende projecten nu worden versneld.

Het offshore windenergieprogramma ondersteunt bijvoorbeeld het doel van Finland om een toonaangevende speler te worden in de waterstofeconomie in Europa. Bron: Metsähallitus

Tags: , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.