Groen licht voor buitendijkse windturbines Windplanblauw

| 10 september 2021

Groen licht voor buitendijkse windturbines WindplanblauwSwifterwinT en Vattenfall hebben groen licht gegeven voor de bouw van het buitendijkse gedeelte van het windpark Windplanblauw in het noorden van Flevoland. 24 windturbines komen in twee rijen in het IJsselmeer te staan. De werkzaamheden starten begin 2022.

De 24 windturbines vervangen de 28 windturbines van Vattenfall’s huidige windpark Irene Vorrink. Ballast Nedam ontwerpt en realiseert de kofferdamconstructies voor de turbinefundaties en de parkbekabeling en verzorgt de aansluiting met het onderstation. Mammoet is medeverantwoordelijk voor het transport en de installatie van de turbines. Inmiddels zijn de ontwerpwerkzaamheden in volle gang en starten de werkzaamheden op de projectlocatie in maart 2022.

“Windplanblauw is een belangrijk project voor Ballast Nedam, omdat we hiermee een concreet onderdeel uitmaken van de energietransitie”, zegt Ronald de Geus, Managing Director Ballast Nedam Infra Projects. “Dit is een goede match, want we zijn gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van windmolenfundaties en parkbekabeling. Dit doen we met name op ‘nearshore’ locaties die gelegen zijn op moeilijk toegankelijke plekken, een complexe grondslag hebben of in de branding nabij een strand staan. Het zijn ook wel projecten die vragen om een knap staaltje vakmanschap, waarvoor wij kunnen teruggrijpen op onze jarenlange kennis en ervaring.”

Over Windplanblauw

De buitendijkse windturbines maken deel uit van Windplanblauw. De initiatiefnemers zijn Vattenfall en SwifterwinT, een uniek, lokaal initiatief van meer dan 170 agrarische ondernemers, bewoners en turbine-eigenaren uit het projectgebied van Windplanblauw. Het gaat om een repowering project in de gemeenten Dronten en Lelystad, waarbij 74 windmolens worden vervangen door 61 grotere turbines, met meer vermogen. Daarvan komen er 37 op land te staan en 24 in het IJsselmeer. De werkzaamheden voor de turbines op land zijn begin dit jaar gestart.

De verwachting is dat windpark Windplanblauw in het laatste kwartaal van 2023 in gebruik wordt genomen. De 61 nieuwe windturbines hebben een gezamenlijk opgesteld vermogen van ruim 335 MW.

Tags: , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.