Windturbine met hoogste houten toren ter wereld officieel ingehuldigd

| 10 maart 2024

Op 4 maart 2024 vond net buiten Skara in Zweden de inhuldiging plaats van een windturbine op een innovatieve houten, modulaire turbinetoren. Voor het Zweedse houttechnologiebedrijf Modvion is dit de eerste commerciële plaatsing van zijn gepatenteerde modulaire houten toren.

De houten toren, Wind of Change genoemd, ondersteunt een Vestas V90-2.0 MW-turbine welke geplaatst is in opdracht van het energiebedrijf Varberg Energi. De toren is gebouwd in 7 secties met in totaal 28 modules. Met 103,3 meter, 105 meter inclusief de basis, is deze toren tevens de hoogste houten toren voor windturbines ter wereld op dit moment, zo meldt Modvion.

In 2020 plaatste het bedrijf een prototype in Björkö, Zweden. De plaatsing in Skara betekent het eerste commerciële project voor Modvion. Het bedrijf zegt de technologie toe te gaan passen op de grootste onshore turbines van 6+MW.

“De installatie van deze eerste multi-MW houten turbinetoren laat zien dat Modvion klaar is voor de toekomst. Nu Wind of Change operationeel is, is Modvion klaar voor schaalvergroting en op weg om een revolutie teweeg te brengen in de windindustrie door grotere modulariteit, windoogst en het bevorderen van duurzaamheidsdoelstellingen mogelijk te maken.” Otto Lundman, CEO Modvion.

Voordelen houten torens

Modvions innovatieve modulaire houten torenconstructie, gecertificeerd door een derde partij en volgens de industrienormen, biedt hubhoogtes van 200 meter en meer. Door de modulaire opbouw van de torens vereenvoudigt Modvion het transport met standaard vrachtwagens op standaard wegen.

Volgens Modvion kunnen houten turbinetorens bijdragen aan het creëren van een net-nul windenergieketen. Door over te schakelen op een houten toren wordt de koolstofuitstoot tijdens de productie drastisch verminderd, terwijl het materiaal zelf koolstof opslaat. Het resultaat is een koolstofnegatieve component, die meer CO2 opslaat dan er tijdens de productie wordt uitgestoten. Het gelamineerde hout waarvan de modules zijn gemaakt, heeft een betere sterkte-gewichtsverhouding dan de staalsoorten die voor windturbinemasten worden gebruikt, waardoor lichtere torens mogelijk zijn. De technologie maakt kosteneffectieve en hoge torens mogelijk in vergelijking met traditionele stalen torens. Aldus Modvion.

 

Bron: Modvion

 

 

 

 

Tags: , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.