Installatie funderingspalen in Windpark Fryslân halverwege

| 10 november 2020

Foto: Marco Kok

Afgelopen vrijdag werd de 45e van in totaal 89 benodigde funderingspalen geïnstalleerd  in Windpark Fryslân. Hiermee is het Zuiderzeewind bouwconsortium halverwege dit onderdeel van de installatie. Terwijl verder gewerkt wordt aan de resterende funderingspalen vordert tevens de plaatsing van de externe betonnen werkplatforms op de reeds geïnstalleerde funderingspalen.

De installatie van de palen, ook wel monopiles genoemd, begon begin september. Voor deze activiteit wordt gebruik gemaakt van de Sarens Soccer Pitch (SSP) dat speciaal voor deze klus in ondiep water is ontworpen. De SSP is een drijvend installatieplatform dat bestaat uit door balken aan elkaar verbonden kleinere pontons die tezamen een oppervlak ter grootte van een half voetbalveld omhelzen. Door de lengte en breedte vormt het een stabiel platform om hijswerkzaamheden te verrichten zonder de bodem te raken. Voor het hijsen van de zware onderdelen is een zware hijskraan van Sarens geplaatst.

Vloot van schepen
De SSP ligt gedurende het installatieproces, zolang de weersomstandigheden het toelaten, voortdurend in het bouwveld. De monopiles worden vervolgens per 4 aangevoerd door cargo schepen zoals de Lady Alida, Lady Amalia en de Lady Anne Beau van rederij Wijnne Barends.

Tijdens de installatiewerkzaamheden wordt het platform door middel van vier ankerpalen in positie gehouden. Een derde schip, de Triton, brengt door middel van een upending tool de monopile omhoog zodat de Sarens kraan deze over kan nemen en de paal met behulp van een heihamer in de grond kan slaan. Om de paal zo efficiënt en recht mogelijk in de bodem te heien wordt gebruikt gemaakt van een door Temporary Works Design (TWD) ontwikkelde gripper. Verschillende kleinere schepen ondersteunen het proces.

Ondertussen wordt in de haven van Urk al het schip klaargemaakt dat later dit jaar de inter-array kabels gaat leggen tussen de turbines.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Category: Offshore windparken

Reacties zijn gesloten.