Kamp beslist: 50 windturbines Drenthe

| 10 februari 2015

Minister Henk Kamp (Economische Zakken) heeft een brief naar de provincie Drenthe gestuurd met de melding dat er 50 windturbines komen. In Windpark de Drentse Monden en Oostermoer.  Het betreft hier 50 windturbines, 3 MW opgesteld in 7 lijnen. 

Dit schrijft minister Kamp op 3 februari 2015 aan de initiatiefnemers. In de provinciale Gebiedsvisie Drenthe waren drie gebieden geschikt voor windmolens. Met dit voorstel voegt het Rijk daar twee gebieden aan toe.

Gedeputeerde Ruimtelijke Ontwikkeling Rein Munniksma: “Na een lange periode van overleg tussen initiatiefnemers, gemeenten, Rijk en provincie heeft minister Kamp uiteindelijk de knoop doorgehakt. Hij heeft aangegeven zo veel mogelijk ruimte te laten tussen de lijnen van molens. Dit was één van onze belangrijkste aandachtspunten. Daarmee wordt in veel gevallen voorkomen dat inwoners zowel aan de voor- als aan de achterkant van hun woning windmolens geplaatst krijgen.”

De gemeente Emmen (95,5 MW) en de gemeente Coevorden (40 MW) realiseren in totaal 135,5 MW. Daardoor krijgt het windpark De Drentse Monden en Oostermoer in de gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn een omvang van 150 MW. “De provincie Drenthe voldoet hiermee aan haar door het Rijk opgelegde taakstelling van 285,5 MW. Op deze manier leveren we een belangrijke bijdrage aan onze doelstelling voor duurzame energie”, aldus gedeputeerde Henk van de Boer.

Het plan van 50 windmolens past niet in de drie gebieden uit de Gebiedsvisie windenergie Drenthe. Op twee extra plaatsen worden lijnen met turbines geplaatst, onder Gasselternijveenschemond en langs de provinciale weg N374 bij Drouwenermond. “Het blijft een forse opgave, maar de brief van Kamp schept duidelijkheid. Een open en duidelijke communicatie met de inwoners van het gebied, de ontwikkeling van een parkfonds voor substantiële investeringen in het gebied en een goed participatieplan voor omwonenden is noodzakelijk. Wij zullen hier bij het Rijk, met het oog op hun verantwoordelijkheid, op blijven aandringen. Wij zijn niet tevreden over hoe dit tot nu toe verloopt. Het wordt een groot windpark dat een forse impact heeft op de inwoners en de openheid van het gebied”, reageert Rein Munniksma.

windturbines drenthe

 

drouwenermond

Bron: Dagblad van het Noorden & Provincie Drenthe

Tags: , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.