Kick-off 5e editie Offshore Wind Innovation Challenge met Mammoet

| 10 november 2021

Kick-off 5e editie Offshore Wind Innovation Challenge met MammoetOffshore Wind Innovators, in nauwe samenwerking met TKI Wind op Zee, lanceert de 5e editie van de Offshore Wind Innovation Challenge. De uitdaging voor deze editie komt van heavy lift en transport specialist Mammoet die innovatieve bedrijven uitdaagt om een oplossing te vinden voor het transporteren en hijsen van componenten naar drijvende en vaste-bodem offshore windturbines.

Nu drijvende windenergie nog in de kinderschoenen staat, maar wel in opkomst is, rijzen er nieuwe vragen. Hoe moeten deze nieuwe constructies bijvoorbeeld worden onderhouden? Bovendien worden conventionele windturbines steeds groter en worden ze in grote hoeveelheden gebouwd. De intensiteit en de complexiteit van het onderhoud zullen dus toenemen.

De uitdaging van deze editie van de Offshore Wind Innovation Challenge is gericht op het vinden van oplossingen voor het veilig en efficiënt overbrengen van objecten van een drijvend vaartuig naar offshore windconstructies om de kosten en de geplande impact van het onderhoud te verminderen. Dit zal bijdragen tot een betere en meer kosteneffectieve vervanging van turbineonderdelen. Het gebruik van grote (drijvende) installatieschepen moet worden voorkomen en daarom wordt in de Challenge gekeken naar mogelijke oplossingen om dit te ondervangen.

De uitdaging van Mammoet kan worden opgesplitst in drie verschillende onderdelen:

  • Hoe plaats je het ponton, schip of vaartuig dicht bij de windturbine fundering, drijver, of toren?
  • Hoe breng je de componenten die nodig zijn voor onderhoud over van een ponton, schip of vaartuig op de windturbine structuur, of drijvende fundering?
  • Hoe breng je de onderdelen over naar de gondel?

Deadline 7 januari 2022

Vanaf 10 november 2021 tot 7 januari 2022 kunnen MKB-ondernemers zich aanmelden voor deze uitdaging. Zij kunnen vervolgens hun idee of bewezen (complete of gedeeltelijke) oplossing presenteren tijdens de Pitch & Ask sessie in januari. Daarna kunnen bedrijven tot 2 april hun oplossingen optimaliseren, feedback ontvangen en samenwerken met professionals van Mammoet en TKI Wind op Zee tijdens de Bootcamp in april.

De finalisten worden uitgenodigd om hun ontwikkelde concept te pitchen aan een breed publiek tijdens de Innovation Challenge Finals in mei 2022.

De deelnemers krijgen de mogelijkheid om naamsbekendheid en zichtbaarheid van hun innovaties te creëren in de offshore wind gemeenschap. Daarnaast krijgen zij deskundige coaching en de kans om samen te werken met Mammoet en haar dochteronderneming Conbit, die belangrijke stappen heeft gezet in de richting van de totstandbrenging van een werkend hijssysteem dat rechtstreeks aan de gondel wordt bevestigd, om de belangrijkste onderdelen van de windturbine te kunnen vervangen.

Offshore Wind Innovatie Uitdaging

De Offshore Wind Innovation Challenge is een initiatief van de community van Offshore Wind Innovators (powered by TKI Wind op Zee). Het doel van de community is om inzicht te geven in het business en innovatie ecosysteem van de industrie en om praktische oplossingen te bieden voor de business uitdagingen waar pionierende bedrijven voor staan. Het doel van Offshore Wind Innovators is om het MKB in contact te brengen met toonaangevende bedrijven in de industrie om de marktimplementatie van innovaties in de industrie te verbeteren. Zie ook nieuws over eerdere edities.

Tags: , , , , , , ,

Category: Offshore windparken

Reacties zijn gesloten.