Nederland treedt toe tot Global Offshore Wind Alliance tijdens COP27

| 10 november 2022

Tijdens de COP27, de 27e klimaattop van de Verenigde Naties, in Sharm el-Sheikh in Egypte zijn negen nieuwe landen, waaronder België, Colombia, Duitsland, Ierland, Japan, Nederland, Noorwegen, het VK en de VS, toegetreden tot de Global Offshore Wind Alliance (GOWA). Dezealliantie heeft als doel de ontwikkeling van windenergie op zee snel op te voeren om de klimaatcrisis en de energiezekerheid aan te pakken.

De alliantie, een initiatief van het Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie (IRENA), Denemarken en de Global Wind Energy Council (GWEC), zal regeringen, de particuliere sector, internationale organisaties en andere belanghebbenden samenbrengen om de invoering van offshore windenergie te versnellen.

De landen die zich bij GOWA aansluiten, zijn overeengekomen samen te werken om nationale, regionale en mondiale ambities te stimuleren en belemmeringen voor de invoering van offshore windenergie op nieuwe en bestaande markten weg te nemen. Offshore windenergie kan op grote schaal, in korte tijd en tegen concurrerende kosten worden ingezet – het is een snelle en levensvatbare manier om de groeiende kloof tussen de doelstellingen inzake hernieuwbare energie en de huidige uitvoeringsgraad te dichten.

Minimaal 2.000 GW offshore wind tegen 2050

Zowel IRENA als het Internationaal Energieagentschap (IEA) verwachten dat de offshore windcapaciteit in 2050 meer dan 2.000 GW zal moeten bedragen, tegenover iets meer dan 60 GW nu, om de stijging van de mondiale temperatuur tot 1,5 graad Celsius te beperken en een netto nulniveau te bereiken. De tussenliggende doelen zijn minimaal 380 GW tegen 2030, met gemiddeld 35 GW per jaar in de jaren 2020 en minimaal 70 GW per jaar vanaf 2030.

Francesco la Camera, directeur-generaal van het Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie, verklaarde: “Offshore windenergie biedt landen een unieke kans om enorme hoeveelheden nieuwe koolstofvrije energieopwekking toe te voegen, hun klimaatambitie te vergroten en hun NDC’s op te voeren. Offshore wind is meer dan concurrerend met fossiele brandstoffen en kan ook een enorme impuls geven aan investeringen en werkgelegenheid.” Bron: IRENA

Tags: , ,

Category: Wereldwijd, Windenergie

Reacties zijn gesloten.