Pondera sluit licentieovereenkomst met Whiffle

| 10 maart 2022
Pondera sluit licentieovereenkomst met Whiffle

Bron: Whiffle

Pondera heeft een licentieovereenkomst gesloten met Whiffle om gebruik te maken van het innovatieve GRASP-model (GPU-Resident Atmospheric Simulation Platform). Dit stelt Pondera in staat om wind in complexe windparken nog beter te modelleren.

Whiffle’s model maakt gebruik van Graphics Processing Units (GPU’s) voor het uitvoeren van LES (large Eddy Simulation)-weersimulaties. Het model houdt rekening met bekende verschijnselen zoals zog- en blockage-effecten, land-zee-interactie, impact van gebouwen, vegetatie en golven. Ook kunnen lokale weer- en stromingsfenomen die mogelijk impact hebben op de energieproductie van windturbinnes, nauwkeurig berekend worden met dit model. 

Oplossing voor complexe windparken

Het model biedt een oplossing voor locaties waar de wind moeilijker te voorspellen is, zoals grote windparken waar conventionele zog-modellen tekortschieten. Ook windparken in gebieden waar veel turbulentie wordt verwacht. Vanwege het GRASP-model is er voor windparken minder onzekerheid in het voorspellen van de jaarlijkse energie opbrengst. Daarnaast helpt het model bij het optimaliseren van windparkopstellingen en een beter begrip van het lokale windklimaat. 

Erik Holtslag, Business Developer Pondera zegt: “Al in de eerste reeks projecten waar we het GRASP-model hebben toegepast, is het begrip van de atmosfeer verbeterd. Dit leidt tot een betere P90-energieopbrengst en een gedetailleerder windparkontwerp.”

Pondera en Whiffle werkten eerder ook al samen aan het Hollandse Kust (noord) project. Bron: Pondera

Tags: , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.