Rijkssubsidie windenergie dwingt gemeenten Flevoland tot zelfregie

| 10 november 2014

In overleg met de overkoepelende federatie Windverenigingen Flevoland is met gemeenten Dronten, Lelystad & Zeewolde afgesproken om het hef weer in handen van de gemeenten te nemen. Betreffende de bouw van een nieuwe generatie windparken. De gemeenten gaan in gesprek met windverenigingen en zal de Federatie op de achtergrond houden.

De ontwikkelingen in Dronten van de afgelopen weken hebben dit proces in een stroomversnelling gebracht. Oorzaak: bestaande exploitanten windturbines willen hun windturbines vervangen, i.p.v. mee werken met een plan voor nieuwe generatie windtubines. Het plan is om de 4600 windturbines te vervangen door 300 nieuwe en krachtiger windturbines. Flevoland wil namelijk in 2020 energieneutraal zijn.

Door deze individuele een-op- een-vervanging kwamen ze in aanmerking voor rijkssubsidie. De provincie Flevoland heeft intussen via een noodverordening nog meer aanvragen voor zo’n vervanging geblokkeerd.

Uitgangspunt van het regioplan blijft dat iedereen in oostelijk en zuidelijk Flevoland – ook burgers – mee moet kunnen doen aan windenergie.

aandeel-hernieuwbare-energie-gelijk-gebleven

Flevolandse gemeenten nemen heft weer in handen

Bron: De Stentor

Tags: , , , , , , ,

Category: Bedrijven, Beleggen, Electriciteit, Groene energie, Onderhoud, Onshore windparken, Rotorblad, Slopen, Subsidie, Windenergie, Windmolens, Windturbines

Reacties zijn gesloten.