Schotland lanceert 10 GW offshore wind lease ronde

| 10 juni 2020

Beatrice offshore windpark is het grootste operationele offshore windpark in Schotland. Bron: Crown Estate Scotland

Crown Estate Scotland, beheerder van de Schotse zeebodem, kondigde vandaag een aanbestedingsronde aan voor offshore windontwikkeling ter waarde van vele miljarden Ponden. Vanaf vandaag kunnen geïnteresseerde partijen hun interesse kenbaar maken voor deze aanbestedingsronde, ScotWind Leasing genaamd.

De miljarden investering in offshore wind, die voorbij de 8 miljard Pond kan komen, maakt onderdeel uit van het groene herstelprogramma van de Schotse overheid. Schotland wil in 2045 energieneutraal zijn. De Schotse wateren bieden goede mogelijkheden voor de uitrol van commerciële windparken. De aanbestedingsronde heeft de mogelijkheid om jaarlijks meer dan 6 miljoen ton aan CO2 te besparen en meer dan voldoende energie te genereren om elk Schotse huishouden te voorzien in elektriciteit. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om ‘groene’ banen te creëren in de supply chain.

Optieovereenkomst
Crown Estate Schotland zal in eerste instantie een optieovereenkomst toewijzen. Dit geeft de potentiële ontwikkelaar de mogelijkheid om de nodige onderzoeken voor de site uit te voeren en de benodigde toestemmingen van autoriteiten te krijgen om uiteindelijk over te gaan op de aanvraag van de definitieve vergunning om een windpark te bouwen en te beheren. In de optieovereenkomst staan de voorwaarden waaraan de kandidaat moet voldoen om succesvol te kunnen zijn bij het toewijzen van de definitieve vergunning.

De verschillende ontwikkelingsgebieden voor commerciële offshore wind komen te staan in de ‘Sectoral Marine Plan for Offshore Wind Energy‘ waaraan op dit moment wordt gewerkt door Marine Schotland, de planningsinstantie voor de Schotse wateren. In maart van dit jaar werd een consultatie van een conceptversie afgerond.

Tot 10 GW aan offshore wind mogelijk
In de draft wordt gesteld dat er niet meer dan 10 GW aan offshore wind mag worden ontwikkeld. Het gebied voor ontwikkeling moet minimaal 2.000 km² en maximaal 8,600 km² groot zijn. Elk te ontwikkelen offshore windpark moet minimaal 100 MW aan opgesteld vermogen hebben waarbij een dichtheid van tenminste 1 MW per per km² aangehouden moet worden. Het ontwikkelgebied mag niet groter zijn dan 860 km². De keuze van de technologie is vrij.

Investeerders en ontwikkelaars kunnen vanaf vandaag hun interesse kenbaar maken via een online portal voor een ‘optieovereenkomst’ met Crown Estate Scotland die uiteindelijk kan leiden to een definitieve toewijzing van een ontwikkelgebied voor offshore wind.

Als onderdeel van een lease-aanvraag, zullen ontwikkelaars een Supply Chain Development Statement moeten indienen, waarin ze aangeven hoe ze van plan zijn om de toeleveringsketen te betrekken en te benutten om hun projecten met succes te ontwikkelen. De Statement moet in ieder geval informatie geven over de geografische locatie van de toeleveringsketen activiteit en bewijs over hoe het plan uitgewerkt gaat worden.

Tags: , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.