Siemens Energy ontvangt groen licht voor de overname van het belang van Gamesa in Siemens Gamesa Renewable Energy

| 10 november 2022

© Siemens Energy

Siemens Energy AG heeft van de Spaanse National Securities Market Commission (CNMV) toestemming ontvangen om een bod uit te brengen voor 32,9 % van de aandelen van Siemens Gamesa Renewable Energy SA (SGRE) die in het bezit zijn van het Spaanse bedrijf Gamesa. Siemens Energy is aandeelhouder van de resterende 67,1%.

In mei j.l. heeft Siemens Energy haar intentie kenbaar gemaakt om volledige eigenaar van (SGRE) te worden. De aanleiding daarvoor was de onbevredigende gang van zaken die gekenmerkt was door winstwaarschuwingen en verliezen. Siemens Energy verwacht dat in de eerste drie jaar na de succesvolle overname een kostendaling van 300 miljoen Euro mogelijk is door synergieeffecten in de leveringsketen en kostenbesparingen in de administratie en bij onderzoek en ontwikkeling.

Het bod met een geldigheid van 36 kalenderdagen is 18,05 Euro per aandeel in cash. Voor 32,9 % van de aandelen is dit een totaal bedrag van ± 4 miljard Euro. In het geval dat Siemens Energy meer dan 75 % van de aandelen van SGRE in handen krijgt bestaat het plan om de Spaanse beurs Bolsa de Madrid te verlaten. SGRE is daar genoteerd in IBEX – 35 index.

Het bod van Siemens Energy is 27% hoger dan de laatste koers op 17 mei 2022 voordat Siemens Energy haar intentie bekend maakte volledige eigenaar van SGRE te willen worden en 7,8 % hoger dan de koers op 4 november 2022.

Resultaten  SGRE voor boekjaar 2022

Kort na de aankondiging maakte Siemens Gamesa de resultaten voor het boekjaar 2022 (oktober 2021 – september 2022) bekend. In de afgelopen 12 maanden werd voor 11.598 miljoen euro aan orders getekend, waardoor het orderboek van het bedrijf een recordbedrag van 35.051 miljoen euro heeft bereikt, een stijging van 2.509 miljoen euro op jaarbasis.

De inkomsten van oktober 2021 tot september 2022 bedroegen 9.814 miljoen euro (-4% op jaarbasis). De EBIT vóór PPA en vóór integratie- en herstructureringskosten bedroeg -581 miljoen euro, met een EBIT-marge van -5,9%. De cijfers zijn het gevolg van instabiliteit van de bevoorrading en vertragingen in de projectuitvoering, de uitdagingen rond de ramp-up van het Siemens Gamesa 5.X-platform, verminderde productieactiviteit en defecten aan onderdelen en herstellingen in oudere onshore-platforms. Deze impact werd gedeeltelijk gecompenseerd door de succesvolle verkoop van activa voor duurzame ontwikkeling in Zuid-Europa.

Het bedrijf sloot het boekjaar af met een nettoverlies van 940 miljoen euro (tegenover -627 miljoen euro in FY21). Klik hier voor volledige cijfers. Bron: Siemens Gamesa/ Siemens Energy

Tags: , ,

Category: Wereldwijd, Windmolens

Reacties zijn gesloten.