TenneT investeert extra € 215 miljoen in hoogspanningsnet Noord-Nederland

| 10 oktober 2019

TenneT heeft gisteren, 9 oktober, aangekondigd dat het € 215 miljoen extra wil investeren in aansluitcapaciteit voor twee GigaWatt (GW) aan zonne- en windparken in Noord-Nederland. Dit komt boven op de al ruim 1 miljard euro aan projecten dat de netbeheerder hier heeft lopen.

Zo worden er twee nieuwe 380 kV/110 kV hoogspanningsstations gepland in Groningen en Drenthe. Deze projecten zijn naar verwachting rond 2025 klaar, afhankelijk van eventuele procedures. Daarnaast wil TenneT extra capaciteit realiseren op de bestaande 110 kV-hoogspanningsstations Bargermeer, Coevorden, Emmen Weerdinge, Hardenberg, Klazienaveen, Musselkanaal Zandberg, Ommen Dante, Stadskanaal en Veenoord.

Ben Voorhorst, COO-TenneT: “Wij willen zoveel mogelijk transportaanvragen voor zonneweides en windparken honoreren. Daarbij kijken we, gelet op de aanvragen van duurzame projecten, goed naar waar onze maatschappelijke investeringen het hardst nodig en het meest efficiënt zijn. Hoe beter capaciteitsuitbreidingen van elektriciteitsnetten ook daadwerkelijk vol benut gaan worden, hoe beter de euro van de consument wordt besteed.”

Voorhorst: “We zijn op zoek naar alle mogelijke manieren om meer ruimte in het net te vinden en te realiseren.”  Daarbij geeft TenneT wel aan dat schaarste op het net op korte termijn zal blijven bestaan. Dit komt deels omdat er geen volledig zicht is op alle mogelijke aanvragen die nog gaan komen en omdat de netbeheerder te maken heeft met procedures, planologische voorbereidingen, vergunningverlening, bouwtijden en krapte op de arbeidsmarkt. De planologische voorbereidingen en vergunningen voor het realiseren van nieuwe infrastructuur, zoals een groot hoogspanningsstation, duurt 4 à 10 jaar. De bouw zelf neemt zo’n 2 jaar in beslag.

TenneT heeft verschillende lopende en geplande projecten. Wat betreft het 700 MW geplande windpark ten noorden van de Waddeneilanden  (2026) onderzoekt TenneT nog hoe en waar deze verbonden moet worden. Daarbij onderzoekt TenneT tevens (ondergrondse kabel) alternatieven.

Randstad 380 kV Noordring hoogspanningsverbinding
Een dag na het bericht kondigde TenneT aan dat het in een ander deel van het land, in de randstad, de 60 kilometer lange Randstad 380 kV Noordring tussen Beverwijk en Bleiswijk in gebruik heeft genomen. De nieuwe hoogspanningsverbinding levert naast een extra betrouwbare elektriciteitsvoorziening voor miljoenen huishoudens en bedrijven in de Randstad de benodigde transportcapaciteit voor groene stroom van windparken op de Noordzee.

De bouw duurde 5 jaar. Meer dan 1000 mensen in de omgeving, 300 landeigenaren, meer dan 25 bevoegde gezagen, 13 aannemers en 200 TenneT medewerkers zijn betrokken geweest bij de bouw. Met een lengte van 60 kilometer is het de grootste elektriciteitsverbinding van TenneT in Nederland op land en is gebouwd in het drukst bevolkte gebied van Europa.

Tegelijk zijn de bestaande 150 kV verbindingen in het gebied aangepast en twee nieuwe hoogspanningsstations in Beverwijk en Vijfhuizen gerealiseerd. Tussen Beverwijk en Bleiswijk zijn op 151 locaties nieuwe wintrackmasten toegepast. Van de 60 kilometer is 10 kilometer ondergronds gelegd, wat deel uitmakend van het vermaasde net, wereldwijd uniek is. De nieuwe toegepaste aluminium kabels zijn goedkoper, vervoeren elektriciteit efficiënter waardoor de CO2-footprint kleiner is, aldus TenneT.

 

Tags: , , , ,

Category: Netaansluiting

Reacties zijn gesloten.