TenneT sluit voor ongeveer EUR 1,5 miljard aan contracten af voor hoogspanningskabels in Nederland en Duitsland

| 10 augustus 2023

Netbeheerder TenneT heeft na een aanbestedingsprocedure een meerjarig contract gesloten (Corporate Framework Agreement) met acht partijen die de komende jaren de wisselstroomkabels voor de 110, 150, 220 en 380 kV onshore hoogspanningsverbindingen in Duitsland en Nederland gaan leveren en installeren.

Bron: TenneT

De komende jaren legt TenneT in Duitsland zo’n 900 km aan hoogspanningsverbindingen aan en in Nederland realiseert TenneT zo’n 4.000 km aan hoogspanningskabels. Dit zogenaamde Corporate Framework Agreement verzekert de beschikbaarheid van materialen en montagepersoneel om de geplande hoogspanningsprojecten op tijd te realiseren.

Contractpartners

De acht contractpartners komen uit verschillende dele van de wereld: Brugg Kabel GmbH uit Zwitserland, LS Cable & System Ltd. uit Zuid-Korea, NKT GmbH & Co. KG en Südkabel GmbH uit Duitsland, Prysmian Netherlands B.V., TKF BV Twentsche Kabelfabriek en Taihan Netherlands B.V. uit Nederland en TBEA Shandong Luneng Taishan Cable Co., Ltd. uit China.

De totale geschatte contractwaarde van deze omvangrijke gunning is 1,5 miljard euro, waarvan de helft bestemd is voor investeringen in Duitsland en de andere helft voor Nederland.

Sjouke Bootsma, Director Supply Chain management van TenneT is verheugd op de uitkomst van de aanbesteding. “We hebben betrouwbare, proactieve en innovatieve partners nodig met hoge kwaliteits- en veiligheidsstandaarden. We kijken echt uit naar nauwe samenwerking met de partners de komende jaren”.

Snelheid en vereenvoudiging van de projecten

De overgang van fossiele naar duurzame energie vraagt veel van het elektriciteitsnet. Om aan de toenemende vraag naar elektriciteit te kunnen voldoen, moet TenneT het hoogspanningsnet fors uitbreiden. Dit vraagt niet alleen om veel gespecialiseerde werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld engineeringswerkzaamheden, dit vraagt ook van deze contractpartijen snelheid en vereenvoudiging in de uitvoering van de projecten.

Door met acht contractpartners een duurzame relatie op te bouwen, verwacht TenneT samen met de partijen te investeren in slimme manieren van werken en betrouwbare leveringen. Binnen de raamcontracten voor standaard kabelsystemen in Nederland weten leveranciers hoe hun portefeuille de komende jaren eruit gaat zien. Met die wetenschap kunnen de markpartijen voor de standaard materialen voorraden aanleggen. Dat zou in vergelijking met de huidige manier van werken, een tijdwinst moeten opleveren van zo’n half jaar, aldus TenneT. Voor Duitse projecten en projecten buiten het standaard kabelsysteem werkt TenneT met mini-competities. Ook daar zegt de netbeheerder gemiddeld zo’n 3 maanden aan tijd te kunnen winnen.

Technische ontwikkelingen

Door in te zetten op meerjarige partnerships waarbij een stabiele samenwerking ontstaat, kunnen partijen zich meer richten op innovatie en het productieproces en machines aanpassen. Dit moet concreet de komende jaren terug te zien zijn in verbeterde materialen en optimalisatie van het ontwerp. Ook ziet TenneT steeds meer mogelijkheden om langere kabels aan één stuk te ontwikkelen tot wel 5.000 meter. Nu wordt nog gewerkt met met kabels van ongeveer 1.500 meter. TenneT verwacht binnen 2 jaar al kabels aan te leggen met een lengte van 3 tot 3,5 kilometer. Lengtes die, afhankelijk van het voltage, straks ook met een boring gerealiseerd kunnen worden. Dit moet leiden tot het minder belasten van de omgeving bij de aanleg, maar ook  voordelen bieden als het gaat om storingen, snelheid en dergelijke. Bron: TenneT

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Netaansluiting, Windenergie

Reacties zijn gesloten.