Transformatorstation voor Windpark Zeewolde gereed

| 10 mei 2021

Windpark Zeewolde transformatorstation gereedHet transformatorstation voor Windpark Zeewolde is gereed. Het station zal straks de 33 kV stroom dat wordt opgewekt door de windturbines van het windpark gaan omzetten naar 150 kV voor transport naar het hoogspanningsnetwerk van TenneT. Het betreft een privaat station waar ook andere windparken en zonneparken op kunnen worden aangesloten.

Windpark Zeewolde wordt momenteel gebouwd aan de rand van Zeewolde, vlakbij het IJsselmeer, op een oppervlakte van ruim 300 vierkante kilometer. Het park bestaat straks uit 91 windturbines in totaal. Acht windturbines worden door Pure Energie en Eneco beheert. De overige 83 windturbines worden ontwikkeld door Windpark Zeewolde B.V., een unieke samenwerking van meer dan 200 lokale boeren, inwoners en ondernemers. Deze 83 windturbines vervangen de ongeveer 220 verspreid staande turbines. Vestas levert turbinevarianten van de 2 MW- en 4 MW-platforms. Met 320 MW wekken deze 83 turbines samen bijna drie keer meer energie op dan de huidige turbines.

Privaat transformatorstation

Het transformatorstation zal de opgewekte stroom opvangen. Twee transformatoren van 240 MVA van elk bijna 200 ton zetten de spanning uit de windturbines van 33 kV om naar 150 kV. De investering van het transformatorstation was enkele tientallen miljoenen euro’s. Het netwerk heeft een ontheffing van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en is een Gesloten Distributie Systeem.

Het betreft een privaat station. Algemeen directeur van Windpark Zeewolde Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma: “Het transformatorstation aan de Vogelweg is een van de grootste private netwerken van Nederland waar wij ons eigen windpark op aansluiten en waar ook andere windparken en zonneparken op (kunnen) worden aangesloten. We waren natuurlijk liever op een publiek netwerk aangesloten, want de komende 25 jaar netbeheerder zijn, is niet onze core business. Door onze omvang was het echter nodig om een eigen hoogspanningsnetwerk te bouwen.”

Eerste stroom binnenkort verwacht

Het totale project is naar verwachting klaar in het najaar van 2022. Begin dit jaar is gestart met de bouw van de fundaties. De transporten van de grote onderdelen voor de windturbines zijn ondertussen gestart. Op 3 mei werd het eerste torendeel geplaatst. Komende maanden worden naar verwachting de eerste windturbines aangesloten op het transformatorstation en wordt de eerste stroom geleverd.

Op 7 locaties hebben heipalen het grondwaterpeil geraakt

Onlangs bracht Omroep Flevoland  in het nieuws dat tijdens de bouw van de fundaties op 7 locaties de heipalen zo diep zijn gegaan dat daarbij het grondwaterpeil geraakt werd. Doordat het windpark gebruik maakt van een ander type heipaal dan eigenlijk gewenst is voor dit soort specifieke situaties (vibro palen in plaats van de gewenste prefab palen) is hier een verhoogde kans dat hier verontreiniging van het grondwater veroorzaakt kan worden. Volgens een gedeputeerde van de provincie zou het verschil tussen de palen wel minimaal zijn (100 % veiligheid tegenover ongeveer 98% veiligheid). Het windpark zelf zou in een reactie hebben laten weten dat zij niet voor de resterende 3 locaties andere heipalen gaan gebruiken en de huidige palen veilig genoeg vinden. De provincie kan het windpark niet dwingen.

Tags: , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.