Van Oord, Caterpillar Inc., Pon Equipment en Pon Power onderzoeken samen elektrificatie van zwaar grondverzetmaterieel

| 10 mei 2023

De elektrificatie van zwaar grondverzetmaterieel brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Van Oord, Caterpillar en Pon hebben een memorandum van overeenstemming ondertekend om samen kennis te vergaren, ervaring op te doen en digitalisering en innovatie mogelijk te maken.

Bron: Van Oord

Deze samenwerking kan de partijen ondersteunen bij het uitvoeren van het grootste ‘off-grid’, nul-uitstoot project in de wereld met zware grondverzetmachines.

‘Er zijn ingenieuze oplossingen nodig om onze duurzame ambities te realiseren, zoals ons streven naar netto-nul-uitstoot. Bij Van Oord hechten we veel waarde aan kennisuitwisseling. Samenwerking en innovatie zijn de sleutelwoorden bij het oplossen van de huidige wereldproblemen. Wij kijken uit naar een intensievere samenwerking met Caterpillar en Pon Equipment. Samen beschikken we over de specialistische kennis en expertise die nodig zijn om dit partnerschap tot een succes te maken.’ — Pieter van Oord, CEO Van Oord

Van Oord werkt als onderdeel van het Mekante Diek-consortium momenteel aan het dijkversterkingsproject Tiel-Waardenburg. Om dit project emissievrij te kunnen uitvoeren zal Mekante Diek ongeveer 40 zware elektrische machines inzetten. Om deze machines op te laden is een innovatief snellaadplein, WattHub genaamd, aangelegd. Het is het eerste semi-openbare laadplein ter wereld dat speciaal ontworpen is voor vrachtwagens en zwaar materieel. De lessen die geleerd worden door het werken met zwaar grondverzetmaterieel, zijn waardevol voor toekomstige innovaties. Door samen te werken en kennis te delen wordt de transitie naar een duurzame toekomst versneld.

‘Onze samenwerking met Van Oord en Pon belooft een waardevolle leermogelijkheid te zijn voor Caterpillar bij de verdere ontwikkeling van passende laad- en energiemanagementoplossingen om de CO2-reductiedoelstellingen van klanten te ondersteunen.’ — Rod Shurman, Senior Vice President bij Caterpillar Inc.

‘In ons continue streven naar duurzame oplossingen is emissiereductie een noodzaak geworden. Bij Pon zien we deze samenwerking als een kans om te leren en oplossingen verder te ontwikkelen door elektrificatie, gebruik van hernieuwbare energiebronnen en een grotere energie-efficiëntie. Wij zijn trots op de samenwerking met Van Oord en Caterpillar om de CO2-uitstoot verder te verminderen, op weg naar een betere wereld. Dit is wederom een mooie samenwerking tussen Van Oord, Caterpillar en Pon.’ — Marc de Groen, CEO bij Pon Equipment en Pon Power

Pon Cat leverde in 2020 de eerste volledig elektrische 20-tons graafmachine in Nederland aan van Oord, en het jaar daarna een tweede. Vanwege het succes van deze machines heeft Van Oord besloten om nog eens vier elektrische graafmachines aan te schaffen. De nieuwe CAT330 LRE Z-line graafmachine van 35,5 ton is een volledig nieuw model met een netto accuvermogen van 422 kWh dat nog nergens anders verkrijgbaar is. De machines worden dit jaar geleverd en ingezet op het project Tiel-Waardenburg.

Tags: , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.