Van Oord plaatst laatste monopile voor offshore windpark Hollandse Kust Noord

| 10 februari 2023

© CrossWind/Van Oord

Deze week werd de laatste monopile geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Noord, gelegen op 18,5 kilometer uit de kust, ter hoogte van Egmond aan Zee. 

In totaal werden er 70 monopiles geplaatst. Dit werd uitgevoerd door Van Oord. Als Balance of Plant-aannemer van windparkeigenaar CrossWind, een joint-venture van Shell en Eneco, was Van Oord verantwoordelijk voor het ontwerp, de engineering, de inkoop, de bouw en de installatie van de fundaties. Het bedrijf had DEME in de arm genomen om de monopiles te installeren met het hefschip Innovation. De TP-loze monopiles, waarvan het gewicht varieert tussen de 788 ton en 960 ton per stuk, zijn door Sif op Maasvlakte 2 geproduceerd en dienen als fundatie voor de Siemens Gamesa 11 MW windturbines. De eerste monopile werd minder dan vier maanden geleden geïnstalleerd, op 17 oktober 2022.

Secundair staal & verbindingskabels

Van Oord’s offshore installatieschip MPI Resolution is momenteel bezig met het installeren van het secundaire staal ter voltooiing van de fundaties van de windturbines. De secundaire stalen onderdelen bestaan uit aanlegplatforms, hoofdtoegangsplatforms (met davit kranen) en interne platforms. Als het windpark eenmaal operationeel is, worden deze interne platforms gebruikt voor het onderhoud.

Van Oord is ook betrokken bij het ontwerpen, inkopen en aanleggen van de verbindingskabels tussen de windturbines, alsmede voor het transport en de installatie van de windturbines. In maart van dit jaar begint Van Oord’s kabellegschip schip Nexus aan de installatie van de kabels.

Eenmaal operationeel heeft het windpark een geïnstalleerd vermogen van 759 MW, waarmee minstens 3,3 TWh per jaar aan stroom kan worden opgewekt.

Tags: , , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.