Van Oord test nieuwe trencher in voorbereiding op Hollandse Kust Zuid werk

| 10 maart 2020

Deep Dig-It trencher begraaft zeekabels naar ruim 5 meter diepte voor aansluiting windparken op zee. © Van Oord

Van Oord heeft gisteren in de Alexiahaven in de Maasvlakte 2 de laatste tests uitgevoerd met de nieuwe Deep Dig-It trencher. De trencher zal deze zomer gebruikt worden voor het realiseren van de netaansluiting voor het project Hollandse Kust Zuid.

Netbeheerder Tennet gunde in 2018 het consortium Van Oord-Hellenic Cables de opdracht voor het installeren en begraven van de 4 zeekabels die de twee platforms op zee HKZ Alpha (700 MW) en HKZ Beta (700 MW) met het hoogspanningsstation De Maasvlakte en de Randstad 380 kV- Zuidring verbinden.

Deep Dig-It trencher
Voor de eerste tien kilometer van het kabeltracé op zee moeten die kabels ruim 5 meter de bodem in om de drukbevaren Rotterdamse Maasmond over te steken. Van Oord heeft de Deep Dig-It speciaal hiervoor ontwikkeld. De trencher is op afstand te bedienen (de zogenaamde “Tracked Remotely Operated Vehicle”). Het maakt een diepe sleuf voor de kabels en legt deze tegelijkertijd erin en dekt de sleuf weer af.

De trencher weegt 125.000 kilo, is ruim 17 meter lang, meer dan 8 meter hoog, en 11 meter breed. Het heeft een vermogen van 2.500 pk en kan daarmee kabels begraven in zeer harde grond. Van Oord meldt dat de trencher hiermee de allergrootste en meest krachtige in zijn soort is.

Het consortium gaat in juli beginnen met de werkzaamheden. De Deep Dig-It wordt aangestuurd vanaf Van Oord’s offshore installatieschip MPI Adventure, die is uitgerust met een kraan die de trencher te water laat en er weer uithaalt. De volledige aansluiting moet in 2022 gereed zijn.

 

Tags: , , , , ,

Category: In ontwikkeling, Windenergie

Reacties zijn gesloten.