Van Oord wint kabel en fundatiecontract voor Brits windpark

| 10 december 2020

Aeolus © Van Oord

Energiebedrijf RWE heeft Van Oord geselecteerd als preferred supplier voor de engineering, inkoop, bouw en installatie (EPCI) van de monopile fundaties en verbindingskabels voor haar Britse offshore windpark Sofia.

Windpark Sofia (1,4GW) bevindt zich op de Doggersbank in het midden van de Noordzee, 195 kilometer uit de Britse noordoostkust. Van Oord, via MPI Offshore, creëert hier een logistieke hub als basis voor de omvangrijke werkzaamheden.

Aeolus & Nexus
Offshore installatieschip Aeolus wordt ingezet voor de installatie van de 100 extralange fundaties zonder transitiestukken. Hierop komen Siemens Gamesa 14 MW windturbines te staan. De 350 kilometer aan verbindingskabels wordt geïnstalleerd door kabellegger Nexus. De productie van de funderingen en kabels wordt door Van Oord uitbesteed.

Van Oord en RWE werkten al eerder samen in de VK aan de bouw van de offshore windparken Rampion, Humber Gateway, Robin Rigg en London Array.

Sven Utermöhlen, Chief Operating Officer Wind Offshore Global van RWE Renewables: ‘Op de Doggersbank realiseren we een van ’s werelds grootste offshore windparken. Windpark Sofia wordt het vijfde en grootste Britse park waarbij RWE en Van Oord samenwerken, waardoor we een schat aan ervaring hebben waaruit we tijdens de uitvoering kunnen putten. Vanwege de gebruikte technologie en innovatie is windpark Sofia een paradepaardje voor RWE Renewables. Maar ook voor het Verenigd Koninkrijk, vanwege de kansen voor lokale toeleveranciers en omdat het windpark een belangrijke bijdrage levert aan de netto-nul-uitstootambities van ons land.’

Door de betrokkenheid bij windpark Sofia kunnen de banden met de Britse toeleveringsketen verder worden aangehaald, nieuwe constructietechnieken worden ontwikkeld en het ontwerp van de fundaties (die een solide basis moeten bieden voor de grootste turbines die op dit moment op de markt zijn) worden geoptimaliseerd.

Pieter van Oord, CEO van Van Oord: ‘ Windpark Sofia zal aanzienlijk helpen om de Britse klimaatdoelstellingen te halen. Het project wordt uitgevoerd door MPI Offshore vanuit ons Stokesley-kantoor in Teesside en biedt uitstekende mogelijkheden voor lokale toeleveranciers en arbeidsmarkt, terwijl het de Britse Sector Deal-ambities van de industrie ondersteunt’.

Begin volgend jaar wordt onshore begonnen met de bouw bij het transformatorstation voor Sofia in Teesside. Na de financiële investeringsbeslissing in het eerste kwartaal van 2021 wordt begonnen met de werkzaamheden voor de fundaties en verbindingskabels. De installatie staat gepland voor 2024.

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Offshore windparken

Reacties zijn gesloten.