Vattenfall wint ook Hollandse Kust (zuid) 3 & 4

| 10 juli 2019

Vandaag maakte RVO.nl de winnaar van de tender voor het offshore wind gebied Hollandse Kust (zuid) 3 & 4 bekend. Vattenfall mag het gebied van 760 MW gaan ontwikkelen. Het wordt het tweede subsidieloze windpark in Nederland. Het Zweedse energiebedrijf won eerder in maart 2018 al de subsidieloze tender voor Hollandse Kust (zuid) 1 & 2. Gezamenlijk gaat Hollandse Kust (zuid) straks duurzame stroom produceren voor zo’n 3 miljoen huishoudens.

Vattenfall laat hiermee andere grote partijen, zoals Ørsted, Witwind, een consortium van Shell, Van Oord en Eneco, en het Franse bedrijf Engie SA, achter zich.

Magnus Hall, CEO van Vattenfall, licht toe: “Dit is fantastisch nieuws voor Vattenfall, maar ook voor onze partners en de Nederlandse energietransitie. Zeker met het oog op onze ambitie om fossielvrij leven mogelijk te maken binnen één generatie. Nederland is een belangrijke markt voor ons en dit zal een van onze grootste offshore-projecten zijn. Het is een grote eer voor ons om met dit project bij te dragen aan de ambitieuze doelstellingen die Nederland heeft om klimaatverandering tegen te gaan en met steeds goedkoper wordende schone bronnen Nederland van groene stroom te voorzien.”

“Het winnen van het bod voor Hollandse Kust Zuid 3 & 4 is het resultaat van onze inzet om te laten zien dat we in staat zijn om een compleet aanbod te doen en bewijst voor ons dat we een goede portfolio hebben met een solide trackrecord. Daarnaast hebben we door samenwerking met onze partners (haven, aannemers en turbineleverancier) een state-of-the-art voorstel voor dit project ingeleverd. We kunnen nu de projecten Hollandse Kust Zuid 1&2 en 3&4 bundelen. Dat is een groot voordeel dat leidt tot verdere optimalisatie in de ontwikkeling en bij het onderhoud van zo’n groot windpark”, zegt Gunnar Groebler, Senior Vice President en Head of Business Area Wind van Vattenfall.

Hollandse Kust (zuid) 3 & 4 ligt ongeveer 18,5 km uit de Zuid-Hollandse kust. Het windpark moet in 2023 gereed zijn. Het park zal voorzien in ruim 2,5 procent van de elektriciteitsvraag. Vattenfall moet een vorm van huur (erfpacht) van ongeveer 2 miljoen euro per jaar betalen voor de plaats waar het in de zee staat.

De bouw is gepland in 2022. Vattenfall gaat nu aan de slag met de laatste voorbereidingen voor dit windpark samen met de al gekozen partijen. Siemens Gamesa is de turbine leverancier, de funderingen worden geleverd door Sif en de kabels worden geleverd door Prysmian. Seaway 7 is verantwoordelijk voor de installatie van kabels en funderingen en Swire Blue Ocean zal de windmolens gaan installeren. De elektriciteitskabel naar land wordt door netbeheerder TenneT aangelegd. Afbeelding: Vattenfall

Tags: , , , , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie, Windparken

Reacties zijn gesloten.