Vlaanderen heeft teveel vliegvelden om voldoende windenergie op te wekken”

| 10 mei 2016

Hoogleraar aan de KULeuven (Ronnie Belmans van EnergyVille) is van mening dat Vlaanderen onvoldoende windenergie kan opwekken omdat er teveel vliegvelden op een klein oppervlakte liggen. Biomassacentrale komt er niet. Dus hoe kan Vlaanderen zijn energiedoelstellingen halen?

De regering denkt onder meer aan zonnepanelen, maar daar lijkt het groeipotentieel eerder klein. Windenergie dus, al stuit onze regio ook daar op haar eigen beperkingen.

“Men vraagt mij regelmatig waarom er in Vlaanderen zo weinig aan windenergie mogelijk is”, zegt Belmans, voormalig voorzitter van Elia. “Wel, kijken we bijvoorbeeld naar West-Vlaanderen. Die provincie wordt gekenmerkt door wat volgens mij de grootste dichtheid aan vliegvelden ter wereld is. Oostende, Wevelgem, Koksijde: dat zijn de beste plaatsen voor windenergie.”

Zelf bij EnergyVille zelf, het onderzoekscentrum voor duurzame technologie, staan geen windmolens. “Die mogen we niet plaatsen, want nabij onze gebouwen ligt het vliegveld van Zwartberg, waar per dag een stuk of vijf Piper Cub’s opstijgen. In Limburg hebben we voorts nog Kiewit, Kleine Brogel, Zutendaal en Sint-Truiden.”

Er moet een “opkuis” van het aantal vliegvelden komen, vindt Belmans. “Bekijk de kaart van Vlaanderen eens en de beperkingen ten gevolge van vliegvelden. U zal versteld staan”, raadde hij de parlementsleden aan. “Ik kan mij niet voorstellen dat het voor de omwonenden geen vooruitgang zou zijn wat geluid betreft als de vliegtuigen voor windmolens worden ingewisseld.”

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.