Windmolens dichter bij de kust scheelt tot 280 miljoen

| 10 april 2014

Uit een haalbaarheidsstudie welke de overheid liet maken naar windmolens op zee binnen de 12-mijlszone (22 km) blijkt dat dat 250 – 280 miljoen euro aan kosten te besparen.  Het rapport is via de Telegraaf gelekt. De indirecte en externe maatschappelijke effecten komen hoger uit wanneer binnen de 22 km wordt gebouwd, maar zijn de bespaarde onderhoudskosten hoger, aldus de onderzoekers. Tevens hangt het voordeel  mede af van het totale omvang van de windparken.

Opbrengsten zijn dan voor overheid (vanwege minder uitkering subsidie) en consument door een lagere energierekening. Een vijftal zoekgebieden zijn onder de loep genomen als eventuele locatie voor een windpark. Geen enkel gebied wordt uitgesloten maar Zeeland lijkt  het minst aantrekkelijk omdat het ecologisch erg waardevol is en vanwege verschillende verdragen met Vlaanderen. De Maasvlakte bij Rotterdam biedt de meeste kansen. Een windpark met een grootte van circa 100 – 150 MW kan er gebouwd worden. Daarnaast is Zuid-Holland na de Maasvlakte de meest gunstigste. Noord-Holland scoort gemiddeld en het plaatsen van een windpark bij Ameland zou ongunstig zijn.

Het onderzoek werd gedaan na het opzetten van de doelstelling om in 2023 4.450 megawatt aan windenergie op zee te hebben. Dit betekent dat er nog eens 3.450 megawatt aan windplannen bijmoeten in Nederland. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft eerder altijd de kostenvoordelen van windparken dichterbij de kust benadrukt.

Maasvlakte2

Maasvlakte2

Bron: Groene Courant

Tags: , ,

Category: Groene energie, Offshore windparken, Overheid

Reacties zijn gesloten.