Windpark Maasvlakte 2 bereikt mijlpaal met plaatsing eerste fundering

| 10 mei 2022
Eerste fundering Windpark Maasvlakte 2

Foto: Casper van der Kloet. Bron: Eneco

Gisteren heeft Ballast Nedam de eerste monopile geplaatst op het strand aan de buitenrand van Maasvlakte 2. Hiermee is de eerste fundering van Windpark Maasvlakte 2 een feit.

Windpark Maasvlakte 2 wordt door Eneco gerealiseerd in opdracht van Rijkswaterstaat. Voor het project worden 22 windturbines van Vestas geplaatst. Ballast Nedam kreeg in november 2021 het contract gegund om de funderingen aan te leggen. 12 hiervan komen op 40 m-hoge monopilefunderingen te staan op de zachte zeewering en 10 op de harde zeewering. De eerste fundering op de zachte zeewering is nu geplaatst.

De monopiles hebben een diameter van 5 meter en een gewicht van 300 ton. De monopile funderingen, zijn geproduceerd door Sif en zullen Vestas EnVentus windturbines ondersteunen. Het is voor het eerst dat een monopaal de fundatie biedt op land voor een windturbine.

Ballast Nedam koos Solidd als partner om de twaalf offshore funderingen op het strand door middel van in- en uitwendige funderingselementen compatible te maken voor het plaatsen van de landwindturbines.

Ballast Nedam gebruikt de CAPE VLT (Vibro Lifting Tool) om de palen te heien en op een stabiele diepte te brengen vanaf een tijdelijk geplaatst platform op het strand.

Windpark Maasvlakte 2 moet in 2023 gereed zijn. Het windpark zal dan jaarlijks ongeveer 416 GWh gaan opwekken.

 

Tags: , , , , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.