ABP neemt belang in Duits offshore windpark

| 11 december 2019

©Merkur Offshore

Het Nederlandse pensioenfonds ABP heeft een belang genomen van 64% in het 396 MW Duitse offshore windpark Merkur Offshore dat op ruim 45 kilometer van de Noord-Duitse kust ligt.

De aankoop past in ABP’ ambitie om investeringen in hernieuwbare energie in de komende jaren verder te vergroten. ABP-voorzitter Corien Wortmann: “Een goed pensioen voor onze deelnemers tegen een zo laag mogelijke premie, dat is ons streven. Daarom beleggen we de premies van onze deelnemers op een duurzame en verantwoorde wijze. Deze investering in een van de grotere offshore windparken ter wereld levert een mooi en langjarig rendement op voor onze deelnemers. Bovendien wekken we een grote hoeveelheid duurzame energie op. Daarmee besparen we circa 480.000 ton CO2-uitstoot per jaar en dragen we een steentje bij aan de klimaatuitdagingen waar we als samenleving voor staan.”

Volgens beleggingsexperts van APG, de pensioenuitvoerder van ABP, zijn investeringen in vergelijkbare projecten in de toekomst zeker niet uit te sluiten. ‘Naar verwachting zullen dit soort windmolenparken op zee een centrale rol gaan spelen in het Europese energiebeleid de komende jaren. De sector zal enorm groeien en APG wil daarin namens o.a. ABP een belangrijke rol spelen.’

De overige 36% van de aandelen zullen worden bemachtigd in partnerschap met fondsen die door internationale investeringsmanager InfraRed Capital Partners Limited worden beheerd. Het is niet de eerste investering door APG in een offshore windpark. Eerder nam het al een belang in het Engelse Walney 1 windpark.

Merkur Offshore
Het 396 MW Duitse offshore windpark is sinds juni van dit jaar volledig operationeel. Het bestaat uit in totaal 66 turbines van GE, type Haliade 150-6MW, van elke 6 MW. De turbines zijn geïnstalleerd op zogenaamde XL monopile funderingen. Deze hebben een diameter van maximaal 8 m, lengte van max 73 m en een totaal gewicht van ongeveer 970 t. De stroom dat door de individuele turbines wordt geproduceerd wordt verzameld in een offshore substation waar het van 33 kV naar 155 kV wordt omgezet en vervolgens verbonden met TenneT’ DolWin gamma HVDC converterplatform.

 

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd Windparken, Windparken

Reacties zijn gesloten.