ACM vraagt om betere voorlichting voor investeringen in Windenergie

| 11 oktober 2021

Zon en WindDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft twee bedrijven gevraagd om hun informatievoorziening met betrekking tot hun projecten aan te passen. Het gaat om het verkopen van investeringen in projecten met windturbines aan consumenten.

De ACM is van oordeel dat ook bij dit soort duurzame initiatieven consumenten goed moeten worden voorgelicht over de kosten, de voorwaarden, verwachte opbrengsten en de risico’s,  zodat consumenten zelf kunnen bepalen of zij een goede groene investering doen.

Vrije keuze van energieleverancier

Vaak wordt bij het investeren in windturbines een deel van de opgewekte energie als ‘korting’ op de energierekening verrekend. Hiervoor moet de consument een energiecontract afsluiten met een specifieke energieleverancier. Omdat consumenten altijd een vrije keuze van energieleverancier moeten hebben, is dit alleen toegestaan als consumenten bij het beëindigen van het energiecontract hun aandeel in de windturbine voor een redelijke prijs kunnen verkopen en dan over kunnen stappen. Ook hier moeten leveranciers consumenten goed over informeren.

De twee bedrijven waar ACM onderzoek naar heeft gedaan zijn Windcentrale en Greenchoice. Deze bedrijven bieden deelprojecten met windturbines aan. Bij beide bedrijven bleek dat de informatievoorziening voor consumenten beter kon.

Bij het bedrijf Windcentrale zag de ACM dat consumenten beter konden worden voorgelicht over wat de gevolgen kunnen zijn als zij hun aandeel in een windpark weer willen verkopen. Na het verzoek van de ACM heeft Windcentrale dit in mei 2021 aangepast. Bij Greenchoice werden consumenten niet voldoende voorgelicht over het verwachte rendement en de voorwaarden die gelden voor eventuele extra opbrengsten van de investering. Ook vond de ACM de kosten die Greenchoice rekende voor het beëindigen van de investering te hoog. Greenchoice heeft deze tekortkomingen op verzoek van de ACM aangepast en heeft de aanpassingen 1 oktober 2021 afgerond.

Op de website van ACM ConsuWijzer staan tips voor consumenten die willen investeren in deelprojecten met duurzame energie. Bron: ACM

Tags: , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.