Aker Offshore Wind onthult plannen voor eerste onderwater substation voor drijvende wind

| 11 oktober 2021
Aker Offshore Winds heeft plannen onthuld voor eerste offshore substation in Schotland

Bron: Aker Offshore Winds

Het Noordse bedrijf Aker Offshore Wind maakte vorige week zijn plannen bekend voor het eerste onderwater substation voor drijvende windenergie in Schotland. De innovatie is meegenomen als onderdeel  van de gezamenlijke biedingen voor drijvende wind van Aker Offshore Wind en Ocean Wind in de ScotWind leasing ronde. 

In de ScotWind Leasing ronde kunnen partijen hun interesse kenbaar maken voor de aanbestedingsronde bij de Crown Estate Schotland, dat momenteel in opdracht van de Schotse regering, taken uitvoert om eigendomsrechten te verlenen voor de zeebodem in Schotse wateren voor nieuwe offshore windprojecten op commerciële schaal.

Aker Offshore Wind heeft samen met Ocean Winds, een 50-50 offshore wind joint venture tussen EDP Renewables en ENGIE, verschillende biedingen gedaan voor drijvende wind  die tot 6.000 MW aan energie zouden kunnen leveren in de Outer Moray Firth. Bij doorgang zal dit de grootste ontwikkeling van windenergie in het VK zijn en miljoenen huizen van duurzame energie voorzien.

Het innovatieve onderwater substation-concept is als onderdeel in de biedingen meegenomen. De onderstations helpen om door windturbines opgewekte energie te verzamelen en naar huizen en bedrijven te transporteren.

Voordelen onderwater substation

Volgens Aker en Ocean Winds zijn er verschillende voordelen verbonden aan de installatie van een substation onder water. Zoals natuurlijke koeling vanwege stabiele zeewatertemperaturen, minder componenten en geen draaiende onderdelen. Daarnaast zouden ook de operationele kosten dalen door minder onderhoud en minder materiaalgebruik.

De innovatie wordt in Schotland ontwikkeld, geproduceerd en geleverd. Aker Solutions, het zusterbedrijf van Aker Offshore Wind, zal dit ondersteunen vanuit zijn Aberdeen-kantoor. Aker Solutions is al een belangrijke leverancier voor windprojecten in het VK en is pionier in de ontwikkeling van onderzeese substations en gerelateerde elektriciteitssystemen.

Volgens Sian Lloyd-Rees, managing director van Aker Offshore Wind UK biedt de technologie Schotland de kans om echt innovatieve technologie te exporteren naar de rest van de wereld. De technologie zou worden ondersteund door tientallen miljoenen investeringen en de werkzaamheden zouden volgend jaar van start gaan.

Dan Finch, managing director van Ocean Winds UK: “De ontwikkeling van onderzeese substations is opnieuw een belangrijke stap voorwaarts wat betreft het gebruik van de toonaangevende energietechnologie van onze partners, Aker. Het zal de bouw van windparken mogelijk maken in delen waar de zeebodem te diep is voor substations met vaste funderingen, waardoor de toegang tot kosteneffectieve locaties wereldwijd wordt vergemakkelijkt, zelfs in zeer diepe wateren.” Bron: Aker Offshore Wind

Tags: , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.