Bluewater en METCentre gaan overeenkomst aan voor demonstratie drijvende fundering voor offshore wind

| 11 oktober 2022

Bron: bluewater

Bluewater, ontwikkelaar van het Tension Leg Platform (TLP) type drijvende fundering, en het Noorse Marin Energi Testsenter (METCentre) hebben eind vorige week een overeenkomst getekend voor een ligplaatsoptie om een innovatief drijvend windsysteem te plaatsen.

Het systeem is gepland voor installatie in de Noordzee voor de kust van Karmøy, Noorwegen en zal duurzame energie produceren voor het Noorse elektriciteitsnet.

Bluewater heeft de TLP fundering ontwikkeld voor de industriële inzet van offshore windturbines in drijvende windparken, gericht op ruwe omgevingen. De TLP drijvende fundering moet offshore windturbines kosteneffectief ondersteunen en dit project zal de oplossing demonstreren in de diepere wateren van de Noordzee. De TLP-fundering is schaalbaar, lichtgewicht en ondersteunt windturbines met minimale door de drijver veroorzaakte gondelbewegingen. Het spantbeen aanlegsysteem heeft een kleine voetafdruk op de zeebodem waardoor de zee optimaal wordt benut.

Bluewater voorziet een aanzienlijke markt voor drijvende wind. “We hebben met onze FPSO’s tientallen jaren pionierswerk verricht op het gebied van drijvende productie in de Noordzee en nu maken we een vergelijkbare stap met onze drijvende offshore wind TLP”, zegt Bram Pek – Business Development Manager bij Bluewater Energy Services. “Noorwegen heeft een zeer goede bron voor drijvende offshore windparken en wij geloven dat onze technologie een sleutelrol kan spelen bij het bereiken van de energietransitiedoelstellingen in Europa en de rest van de wereld.”

METCentre helpt bedrijven met faciliteiten voor het testen van nieuwe drijvende offshore windtechnologie. Het testcentrum heeft onlangs een concessie gekregen voor de uitbreiding van de capaciteit voor demonstratieprojecten, waaronder Bluewater zal opereren. De testcapaciteit op de locatie Karmøy van het centrum bedraagt 6 turbines en de export van stroom zal plaatsvinden via een 66kV onderzeese kabel.

“We kijken ernaar uit om de komende jaren bij te dragen aan het demonstratieproject van Bluewater en het tot leven te brengen. Om ervoor te zorgen dat de Noorse industrie in de toekomst over toonaangevende expertise beschikt op het gebied van drijvende offshore-windenergie, zijn we afhankelijk van dergelijke projecten. De optieovereenkomst met Bluewater toont de behoefte aan dergelijke testcentra die dergelijke technologieontwikkeling kunnen ondersteunen om de kosten van drijvende windenergie verder te verlagen,” besluit Arvid Nesse, CEO van METCentre. Bron: Bluewater

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.