Chileense overheid kent vergunningen toe voor 2,8 GW aan hybride energieprojecten

| 11 november 2021
Chileense overheid kent windenergie vergunningen toe

Bron: Gob.cl

De Chileense overheid heeft aan 6 winnende bedrijven 17.000 hectare toegewezen in het Taltal-windgebied, gelegen in de regio Antofagasta. Er zal hier 2.800 MW aan projecten worden uitgevoerd. Het is hiermee de grootste aanbesteding van duurzame energie in de afgelopen tien jaar.

De gunning werd aangekondigd op 3 november, in het kader van de Cop 26 en de herdenking van de Dag van de Energie. De minister van Nationale Activa, Julio Isamit, samen met minister van Energie, Francisco Lopez, maakte de gunning van de aanbesteding bekend. 

Er zijn negen eigendommen in het Taltal-reservaat, waar de winnende bedrijven zich verbonden hebben tot de installatie van 2.779,6 MW in hybride projecten verspreid over meer dan 16.937 hectare. Dit cijfer komt overeen met 11% van het geïnstalleerde vermogen van het nationale elektriciteitssysteem. De installatie is samengesteld uit 1.746,6 MW windenergie en 1.034 MW zonne-energie. Daarnaast omvatten de projecten 480 MW aan opslagcapaciteit dat moet zorgen voor voor de stabiliteit in het netsysteem. 

“Deze aanbesteding betekent niet alleen een belangrijke stimulans voor de opwekking van hernieuwbare energie, het is ook een historische aanbesteding in termen van beschikbare oppervlakte, toegezegde geïnstalleerde capaciteit, bijbehorende investeringen en toegezegde belastinginkomsten, wat ook een substantiële bijdrage aan een duurzaam economisch herstel betekent”, aldus minister Isamit.

De winnende bedrijven zijn AES Gener, EDF in Chili, Enel Green Power, Statkraft en Grenergy Renovables Pacific Limitada, dat drie eigendommen, goed voor 3.599,88 hectare, kreeg toegewezen. Het grootste perceel (3.759,89 hectare) werd toegekend aan de Ibereólica Group. De winnaars hebben recht op 40 jaar concessies voor het gebruiken van het land voor de energie projecten. 

Investering in projecten

Met de toegekende projecten is een investering gemoeid van meer dan 3,1 miljard US-dollar en een belastingopbrengst van 621.365 UF (geïndexeerde eenheid) per jaar. Gezien de looptijd van 40 jaar van de verleende concessies zal over deze periode in totaal meer dan 24.850.000 UF in de schatkist worden gestort. 65 procent van deze middelen wordt overgedragen aan de regionale regering ter ondersteuning van de ontwikkeling van lokale projecten.

Tien jaar geleden is het Ministerie van Nationale Activa begonnen met een beleid om openbare grond beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen, met name voor wind- en zonne-energie. Dankzij dit beleid is het tot dusver mogelijk geweest 40% van de geïnstalleerde capaciteit van deze energievormen op openbaar terrein in bedrijf te hebben. Bron: Gob.cl

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.