Chinese windturbinefabrikant Sany komt met offshore windturbine voor lage en gemiddelde windregimes

| 11 april 2023

© Sany Renewable Energy

De Chinese windturbinefabrikant Sany Renewable Energy komt met een offshore windturbine met 9 MW vermogen op de markt. De nieuwe windturbine is de eerste offshore turbine die het bedrijf introduceert, naast de tot nu toe uitsluitend aangeboden onshore windturbines.

Sany is een grote Chinese machinebouw concern met naast windturbines een breed productieprogramma van machines en voertuigen voor uiteenlopende toepassingsgebieden. Sany stond met 4 GW geïnstalleerd windenergievermogen op plaats 9 in de top-10 wereld ranking van windturbinefabrikanten in 2022.

De aangekondigde offshore windturbine heeft 9 MW vermogen, 230 m rotordiameter en
41 527 m2 rotoroppervlakte (correspondeert met 6 voetbalvelden van 70 bij 100m). Deze offshore windturbine is gericht op de plaatsing in binnenlandse wateren met gemiddelde windsnelheden t/m rond de 7,5 m/s. Vandaar de relatief grote rotor t.o.v. het vermogen. Dit komt tot uiting in een laag specifiek vermogen van 0,22 kW/m2. Het specifieke vermogen is het vermogen in kW gedeeld door de rotoroppervlakte in m2.

Offshore windturbines die gericht zijn op de plaatsing in zee tonen duidelijke verschillen met de nieuw offshore windturbine van Sany. Op locaties in zee heb je meestal te maken met een windregime van rond de 10 m/s. Dat betekent dat windturbines voor op zee een duidelijk hoger specifiek vermogen hebben van rond de 0,35 kW/m2. Of anders uitgedrukt: met een rotordiameter van 230 m zou dan het vermogen 14 – 15 MW zijn.

Met 31 GW geïnstalleerd offshore windenergievermogen eind 2022 is China met afstand de nummer één op de wereld. Volgens een verwachting van GWEC (Global Wind Energy Council) groeit het Chinese offshore vermogen met 64 GW in de komende 5 jaar.

Tags: , , ,

Category: Wereldwijd, Windmolens

Reacties zijn gesloten.