Colombia kondigt eerste offshore wind tender aan

| 11 mei 2023

Colombia gaat veiling houden voor offshore windenergieprojectenColombia is van plan een offshore wind tender te lanceren. Dit bevestigde de minister van Mijnbouw en Energie Irene Vélez Torres afgelopen zondag tijdens een bezoek aan de Europese landen Spanje en Portugal.

Deze eerste competitieve aanbesteding voor de opwekking van windenergie op zee zal worden  ontwikkeld in het departement Atlántico. Het gebied zal worden onderverdeeld in deelgebieden. Naar verwachting kunnen er vier tot zes projecten voor de opwekking van windenergie in worden ondergebracht, aldus de minister.

“Het belangrijkste is om investeerders te vertellen dat dit Colombia’s moment is”, zei de minister van Mijnbouw en Energie, “We zijn dit al aan het organiseren sinds we op de eerste dag in de regering zaten, en de biedingsdocumenten voor de veiling zullen in augustus klaar zijn.”

Ze voegde er ook aan toe dat het gebied zal worden ontwikkeld in het departement Atlántico het eerste zal zijn “dat offshore wordt toegekend in Colombia en in Latijns-Amerika”.

Exportpotentieel naar Portugal

Vélez wees ook op het exportpotentieel van het land naar Portugal, met de opwekking van groene waterstof, waarvan in het nationale ontwikkelingsplan baanbrekende projecten zijn voorgesteld om dit doel te versnellen.

“Dat we hier in Portugal en Spanje zijn geweest is heel belangrijk geweest omdat Portugal zichzelf ziet als de groene waterstof producerende regio voor Europa en ook de haven wil zijn waar de invoer van groene waterstof aankomt voor distributie naar de rest van het Europese continent. Wij kunnen anderzijds de plaats zijn waar groene waterstof wordt geëxporteerd,” zei de minister van Mijnbouw en Energie.

Samenwerking met Denemarken

Kort na het bezoek ontving het Colombiaanse ministerie van Mijnbouw en Energie met steun van de Deense ambassade in Colombia een missie ontvangen van het Deense Energieagentschap om een gezamenlijk werkplan op te stellen ter ondersteuning van een rechtvaardige energietransitie in Colombia in de komende drie jaar.

Dit gezamenlijke werkplan zal door het agentschap worden voorgelegd aan het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken met het oog op de financiering van ongeveer 5 miljoen USD voor de uitvoering van de voorgestelde activiteiten.

In het kader van de missie werden werksessies gehouden met de technische teams van het ministerie en de eenheid Mijnbouw en Energieplanning (UPME). Er werd ook een workshop over offshore windenergie gehouden met vertegenwoordigers van het Nationaal Agentschap voor koolwaterstoffen (ANH), de UPME, de Regelgevende Commissie voor Energie en Gas (CREG), het Nationaal Agentschap voor Milieuvergunningen (ANLA) en het ministerie van Milieu en Duurzame Ontwikkeling (MinAmbiente).

Het resultaat was een voorlopige versie van het gezamenlijke werkplan van het ministerie en het agentschap, dat de belangrijkste uitdagingen voor Colombia op het gebied van de integratie van offshore windenergie in het energiesysteem van het land zal aanpakken en de capaciteit van het ministerie voor energieplanning op lange termijn en modellering van overgangsscenario’s zal versterken.

“De samenwerking tussen het Deense Energieagentschap en het ministerie van Mijnbouw en Energie beantwoordt aan het mandaat van president Gustavo Petro om van ons land een wereldmacht te maken en schept een precedent voor de betrekkingen tussen Colombia en Denemarken op basis van de bevordering van een rechtvaardige energietransitie”, aldus de Colombiaanse minister van Mijnbouw en Energie, Irene Vélez Torres.

De Deense ambassadeur in Colombia, Erik Høeg, noemde dit bezoek een nieuwe stap in de versterking van de bilaterale betrekkingen in de energiesector: “Onze landen delen ambitieuze strategieën om hun energiematrix koolstofvrij te maken. Wij hebben benadrukt dat wij Colombia willen steunen bij alles wat nodig is om de energietransitie te stimuleren. Bezoeken en uitwisselingen zoals deze zijn een verdere essentiële stap om dit te bereiken.” Bron: Minenergia.gov.co

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.