Delfzijl gaat windenergie opslaan in power-to gas-fabriek

| 11 april 2014
Gisteren hebben de Gasunie, Torrgas en Stedin een intentieverklaring ondertekent om een zogenoemde power-to gas-fabriek in Delfzijl te gaan bouwen. Over twee jaar zou deze die de grootste van Europa moet worden er moeten staan. In deze fabriek wordt zonne- en windenergie omgezet in gas.
Electriciteit is nu niet grootschalig op te slaan maar met deze omzetting wel. Duurzaam opgewekte energie is dan te gebruiken op het moment dat er vraag naar is. Het is een oplossing voor de opslag van tijdelijke overschotten van wind- en zonnestroom.
De fabriek gaat miljoenen kosten is de verwachting. De financiering is nog niet in orde en er is ook subsidie nodig voor alle vergunningen. Alle vergunningen moeten nog worden aangevraagd. Het ligt in de bedoeling dat het gas voor de chemische industrie in Delfzijl wordt gebruikt. De power-to-gas-fabriek produceert ook zuivere zuurstof welke weer benut wordt in een vergassingsinstallatie om sneller biogas te produceren. Volgens de samenwerkende bedrijven is deze combinatie uniek in de duurzame wereld. In Duitsland staan al veel power-to-gas-installaties, maar die zijn kleiner en beperkter.
Op de Hannover Messe een gesprek met Wout de Groot van de Gasunie over het opslaan van windenergie.
power-togas
Bron: RTL

Tags: , , , ,

Category: Bedrijven, Electriciteit

Reacties zijn gesloten.