DemoSATH 2MW drijvend windplatform succesvol geïnstalleerd in Cantabrische Zee

| 11 augustus 2023

Het DemoSATH-project heeft een belangrijke mijlpaal bereikt met de succesvolle installatie van de 2 MW innovatieve drijvende windplatform in open zeewater in de Cantabrische Zee.

© Saitec Offshore Technologies

De DemoSATH werd in in de haven van Bilbao gebouwd en van daaruit naar de BiMEP-testlocatie te slepen, die 11 mijl verderop ligt. Deze operatie werd uitgevoerd door het schip Normand Sapphire van Windstaller Alliance, samen met lokale sleepboten. Eenmaal aangekomen op de 85m diepe BIMEP-locatie, die 2 mijl uit de kust in de Cantabrische Zee ligt, werden de zes vooraf aangelegde ankerlijnen aan de single-point afmeerdraaipunt van de constructie vastgemaakt.

In het BiMEP-gebied wordt momenteel gewerkt aan de voltooiing van de aansluiting van de dynamische en statische kabel, waardoor de energie kan worden geëxporteerd naar het elektriciteitsnet op het land. Het DemoSATH-project zal dan een periode van inbedrijfstelling ingaan, die zal worden gevolgd door de operationele fase waarin de opwekking van elektriciteit zal beginnen.

Verwacht wordt dat DemoSATH, dat is ontworpen en uitgerust om de kracht van de wind in diepe kustwateren te benutten en om te zetten in hernieuwbare energie, voldoende opwekt om in het equivalent van de elektriciteitsbehoefte van 2000 Spaanse huishoudens per jaar te voorzien.

Tijdens de operationele periode van 2 jaar op de BiMEP-locatie zal de SATH-technologie voor drijvende offshore windenergie, ontwikkeld door Saitec Offshore Technologies, getest worden en zullen de taken met betrekking tot de werking en onderhoudsvereisten geanalyseerd worden. Het project heeft ook als doel om meer inzicht te krijgen in de metocean uitdagingen in open zee, in het bijzonder in de barre omstandigheden van de Cantabrische Zee. Daarnaast zal het verzamelen van gegevens waardevolle kennis opleveren over de coëxistentie van het platform met de omgeving en andere maritieme activiteiten.

Projectpartners

Het DemoSATH-project profiteert van de combinatie van de technische ontwerpvaardigheden van Saitec Offshore Technologies, de expertise van RWE in de offshore windindustrie en de uitgebreide ervaring van het Japanse Kansai Electric Power (KEPCO), dat zich eerder dit jaar bij het project heeft aangesloten als strategische partner en co-investeerder. Daarnaast hebben de capaciteiten van meerdere andere betrokken bedrijven en de institutionele steun van het Spaanse Centrum voor de Ontwikkeling van Industriële Technologie (CDTI) en de Baskische overheidsinstellingen EVE en SPRI gezorgd voor het succes van het project.

 

 

Tags: , , , , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.