Denemarken en Frankrijk investeren in offshore innovaties

| 11 augustus 2015

Testlocaties voor de Franse Kust en in Denemarken worden momenteel gebruikt voor innovatieve concepten om het opwekken van windenergie op zee goedkoper te maken. 3 testlocaties in Middellandse Zee & 1 pilot in Franse deel Noordzee). Denemarken biedt ruimte voor 50 MW aan vernieuwde projecten. In Nederland is een proefproject afgeblazen, maar in Denemarken & Frankrijk juist geopend voor geïnteresseerden. 

Innovaties in offshore windparken zijn nodig omdat banken en investeerders alleen technieken die zich in de praktijk hebben bewezen verder willen helpen.

Toetsen van nieuwe concepten, op een grotere schaal en voor langere perioden, geeft deze investeerders het vertrouwen dat innovaties de kosten van windparken op zee daadwerkelijk omlaag brengen. Voor de tender (150 miljoen euro) bestaande uit projecten met 3 tot 6 drijvende windturbines (5 MW) kunnen bedrijven plannen indienen.

Ook in het Nederlandse deel van de Noordzee was ruimte gereserveerd voor vernieuwende ideeën in de offshore windsector. In de Proeftuin Leeghwater zouden 50 tot 75 windturbines geplaatst worden, goed voor 300 megawatt.

Recent werd bekend dat het plan Leeghwater definitief niet doorgaat. Er is in de huidige Nederlandse plannen nog slechts ruimte voor 20 megawatt aan pilotprojecten.

DSC_0459

Bron: Duurzaam bedrijfsleven

Tags: , , , , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.