Duits transportnet E.On in handen van TenneT

| 11 november 2009

Energeia en De Volkskrant meldden 10-11 dat het Nederlandse Tennet (zeer waarschijnlijk) de koper wordt van het Duitse transportnet van E.On (Transpower). Dat net omvat ruim 11.000 km van Noord naar Zuid-Duitsland en is zes maal groter dan dat van TenneT met 2.300 km (380 kV en hoger). 

Tennet bevestigde vandaag de aankoop voor 885 miljoen Euro. Het Duitse net is verdeeld over vier netbeheerders waarbij E.On verreweg het grootste deel, lopend van noord naar zuid door het midden, beheert. Deze netbeheerders zijn bij wet verplicht tot de tijdige aansluiting van windparken op zee (Noord- en Oostzee).

De kosten worden via de energierekening “gesocialiseerd”. Tennet krijgt daarmee ook te maken krijgen met de goed geoliede lobbymachine van de Duitse Windenergieorganisatie BWE, die o.a. strijdt voor netversterkingen, meer transportcapaciteit voor windstroom van Noord naar Zuid en zo min mogelijk nadelen voor windparkeigenaren.

De Twee Kamer (CDA en PvdA) wil harde garanties dat de aankoop niet ten koste gaat van de aansluiting van offshore windparken. In De Volkkrant van 11-11 zegt Samsom dat “de volgende uitbreiding westwaarts naar de windparken op zee moet” en Spies “wil precies weten hoe de overname is gefinancierd”.

TenneT deelde mee dat de overnamesom volledig wordt gefinancierd door ING en RBS en zegt dat de overname voor Tennet veel kennis en ervaring oplevert over de aansluiting van offshore windparken, het voorspellen van het windaanbod en het beheer van vraag en aanbod op het net. Het Duitse deel wordt ondergebracht in een aparte dochter van Tennet Holding.

Daarin is ook TenneT TSO Nederland als dochter ondergebracht. Zie: Energeia.nl en De Volkskrant

Persbericht TenneT
 en Brief ministeries aan Tweede Kamer

Category: Netaanpassing Subsidie

Reacties zijn gesloten.