Duitse Trianel Windpark Borkum II loopt vertraging op door faillissement Senvion

| 11 december 2019

Trianel Windpark Borkum ©Trianel

Het Duitse offshore windpark Trianel Windpark Borkum II dat op ca. 45 km ten noorden van het eiland Borkum in de Duitse Noordzee ligt loopt vertraging op door het faillissement van windturbinefabrikant Senvion.

Volgens de planning had het windpark eind 2019 volledig operationeel moeten zijn. Van de geplande 32 Senvion 6,3 M152 (6,3 MW vermogen, 152 m rotordiameter) offshore windturbines zullen 10 á 20 pas in 2020 geïnstalleerd en operationeel zijn. Senvion is verantwoordelijk voor de levering, installatie en inbedrijfstelling van de windturbines. Ondanks het faillissement zijn op dit moment alle gondels geleverd.

Los van het opbrengstverlies door de latere start van de productie heeft deze vertraging ook een opbrengstverlies tot gevolg door de met 1 Euro cent/kWh lagere vergoedingstarief vanaf 2020 volgens het Duitse EEG (Erneuerbare Energien Gesetz). Dit verlies kan gedurende de levenscyclus van het windpark oplopen tot enkele tientallen miljoen Euro. De investeringskosten van het windpark zijn geraamd op 800 miljoen Euro. Bij een parkvermogen van 201,6 MW is dat ca. 4 miljoen Euro/MW.

Energiebedrijf Trianel GmbH is in samenwerking met 17 communale energiebedrijven met 37,99% de grootste aandeelhouder in het windpark. De andere aandeelhouders van Borkum II zijn het energiebedrijf EWE (betekende vroeger Energie Weser Ems) AG met 37,5% en een joint venture van de Stad Zürich met de Zwitserse investeringsmaatschappij Fontanis AG met 24,51%.

Tags: , , , , , ,

Category: Offshore windparken, Wereldwijd, Wereldwijd Windparken, Windparken

Reacties zijn gesloten.