EAGLE-ACCESS-systeem doorstaat succesvol offshore testen
Het Nederlandse bedrijf EAGLE-ACCESS B.V. heeft de offshore testen met het nieuwe access systeem afgerond. Gedurende drie weken is het EAGLE-ACCESS-systeem (EAGLE) getest in het Deense offshore windpark Horns Rev 2. Het systeem is nu klaar voor commerciële exploitatie.
Ongeveer 150 mensen werden veilig overgebracht en ongeveer 300 transfers werden uitgevoerd met en zonder lading. Het systeem in de stand-alone versie bleek veilig, comfortabel en betrouwbaar te zijn tijdens offshore testen, aldus het bedrijf.
Voor de testen werd het systeem geplaatst op de relatief kleine VOS Star, een DP2-vaartuig van 68 bij 15 meter. Via wegtransport werd de EAGLE naar de kade in IJmuiden gebracht. Binnen een dag stond vervolgens het systeem op het scheepsdek. Eenmaal geïnstalleerd op het dek, was deze direct beschikbaar en gebruikt voor dek-kade handling van 1 ton ladingen.
Volledig elektrisch aangedreven toegangssysteem
De EAGLE valt onder de eisen van man riding crane en walk2work systemen. Het systeem zet personen in een gesloten cabine over van een scheepsdek naar een platform en vice versa. De gebruikers kunnen op het dek instappen in de cabine zonder dat zij met tassen of gereedschap trappen moeten beklimmen. Bij het omschakelen van personen naar cargo wordt de cabine met een quick release losgekoppeld en kan direct de cargo aangehaakt en met gelijke procedure overgezet worden.
Het volledig elektrisch aangedreven systeem zorgt voor nauwkeurige bewegingscontrole. Ondersteund door camera’s en objectdetectie maakt dit een soepele overgang en landing mogelijk, zelfs op een klein landingsgebied, bij verschillende weersomstandigheden. Het extreem kleine landingsoppervlak van het transitiestuk (TP) in het offshore windpark Horns Rev vormde hierbij een goede test om deze capaciteiten van het systeem te bewijzen. Volgens het bedrijf voelden de personen die werden overgeplaatst zich altijd veilig en waren ze verrast door de snelheid en het comfort.
De mogelijkheid om lading over te brengen zonder dat deze slingert en ook het op afstand vrijgeven van de lading op het windgeneratorplatform werd gedemonstreerd. Dit laatste zorgt ervoor dat bij de EAGLE geen operators nodig zijn op het platform of de TP om de lading te geleiden en vrij te geven.
Groot bereik
De EAGLE biedt volgens het bedrijf een breed bereik van 270 graden aan mogelijke richtingen (headings) van een schip. Om testredenen werden niet alleen de meest voorkomende en comfortabele richtingen gekozen, maar ook de meer ongunstige scheepsrichtingen. Optimale richtingen voor het vaartuig zijn mogelijk dankzij het grote bereik, de montage op het achterdek van een schip en 360 graden rotatie van het systeem.
De werkbaarheid van het systeem bleek volledig in lijn te zijn met de voorspelling van de digitale modellen van EAGLE ACCESS. Het bedrijf zal de digitale modellen verder updaten met de verkregen testgegevens. Met een digitale twin in hun kantoor in IJmuiden kan EAGLE ACCESS de operabiliteit op een schip garanderen en een realistische praktijktraining bieden aan toekomstige EAGLE-operators.
De offshore testen volgden op een reeks testen op land. In de december-editie van Wind Energy Magazine (onlangs rebranded naar Windpowernl) stond een Engelstalig artikel over de EAGLE. Klik hier hier om het artikel te lezen.
Category: Windenergie