Eerste Nordex windturbine geinstalleerd van windpark Kattenberg

| 11 april 2016

Vorige week is de eerste van de vier windturbines van het RWE Windpark Kattenberg (A58, tussen Tilburg en Eindhoven) met succes geïnstalleerd. Het windpark heeft straks een totaal vermogen van 10 MW, en 8500 huishoudens worden voorzien van groene stroom.

“Ook al ben ik al bij een groot aantal windenergieprojecten betrokken geweest, de installatie van de eerste windturbine voelt altijd als iets bijzonders.” vertelt Rick van Mensvoort, manager constructions bij RWE International.

De onderdelen van de windturbines worden geassembleerd met behulp van een kraan met een hijsvermogen van 600 ton. Bij gunstige weersomstandigheden duurt de bouw van een windturbine ongeveer drie dagen: één dag voor de assemblage van de torensecties, een dag voor de installatie van de gondel en de derde dag worden de rotorbladen gemonteerd.  Om zoveel mogelijk files te voorkomen proberen we zoveel als mogelijk voor en na de spits te werken en worden de onderdelen ’s nachts aangevoerd.

Nordex117 windturbines hebben een capaciteit van 2,4 megawatt. De stalen toren alleen al is meer dan 90 meter hoog en bestaat uit vier elementen. Het totale gewicht is meer dan 200 ton. Dat is ongeveer het gewicht van 170 auto’s. De gondel, met de naaf, weegt ongeveer 100 ton. De drie rotorbladen van glasvezelversterkte kunststof zijn elk 58 meter lang en wegen 10 ton. Diverse nachtelijke transporten en het realiseren van twee tijdelijke afritten waren nodig om de onderdelen op de plek van bestemming te krijgen.

In de zomer moet het windpark volledig operationeel zijn. Als de windturbines gaan draaien zal er ook een gedeelte van de opbrengst naar de gemeenten Oisterwijk en Oirschot gaan. Dit gaat om een jaarlijkse bijdrage van € 15.000. Dit is bedoeld om de lokale duurzame projecten te financieren.

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.