Eneco schrapt banen in reactie op veranderende marktomstandigheden
Energiebedrijf Eneco zegt in reactie op veranderende marktomstandigheden de organisatie te gaan aanpassen, teneinde de investeringen in duurzaamheid en de energietransitie op peil te houden. Er wordt meer focus aangebracht in de bedrijfsactiviteiten, waarbij de digitale transformatie van de onderneming een cruciale rol blijft spelen. Als onderdeel hiervan zal het bedrijf per maart 2025 350 FTE schrappen.
As Tempelman, CEO van Eneco, zegt: ’Wij gaan onze organisatie aanpassen om het kostenniveau aanvaardbaar te houden, onder andere met verdere digitalisering. Zo houden we ons ambitieuze investeringsprogramma in duurzaamheid rendabel’.
Tempelman maakte afgelopen juni tijdens de presentatie van de jaarcijfers bekend dat er een intern programma zou worden gestart, dat een groot aantal mogelijkheden verkent voor slimmere werkprocessen tegen lagere kosten. Daarnaast wordt de structuur van de Nederlandse organisatie aangepast. Voorts is sinds afgelopen zomer het aantal extern ingehuurde krachten gereduceerd en wordt op dit moment voorzien in een verdere afbouw van zo’n 350 FTE, te realiseren per 31 maart 2026. Dat kan naar verwachting voor het grootste deel worden ingevuld door natuurlijk verloop en de vermindering van externe inhuur en tijdelijke arbeidskrachten. Boventalligheid wordt voorkomen daar waar het kan.
De uitvoering van Eneco’s verduurzamingsambitie (het in 2021 gelanceerde One Planet Plan, waarmee het bedrijf in 2035 klimaatneutraal wil zijn) blijft centraal staan in de bedrijfsstrategie. De komende jaren wil Eneco blijven investeren in wind- en zonneparken, opslag van elektriciteit met batterijen, slim laden, walstroom en ontwikkeling van flexibele vraag. Dit wordt ondersteund door de voortschrijdende digitalisering van het bedrijf, onder andere voor verbeterde dienstverlening en klantcommunicatie.
De veranderende marktomstandigheden zijn onder andere de inflatie, waaronder de kosten van materialen en de sterk gestegen lonen, naast de invloed van de internationale geopolitieke ontwikkelingen op de energiemarkten.
Ook recente ontwikkelingen op de Nederlandse markt spelen een rol, zoals de sterke terugval in de vraag naar warmtepompen en een vertraging in het groeipad voor elektrische auto’s, terwijl daarnaast de meeste nieuwe ontwikkelingen van warmtenetten stilliggen. De politieke besluitvorming speelt een voorname rol in het adresseren van de huidige bottlenecks, bijvoorbeeld bij het stimuleren van de markt voor groene waterstof. Eneco vraagt de politiek dan ook om het belang van de energietransitie goed in het oog te houden de komende jaren. Bron: Eneco
Category: Windenergie