Eneco sluit stroomcontract af met SwifterwinT

| 11 juni 2020

© Eneco

Eneco gaat vanaf 2023 gedurende 15 jaar stroom afnemen van de 37 geplande windturbines op land van SwifterwinT in de noordwesthoek van Flevoland. De turbines maken deel uit van Windplanblauw.

Eneco en SwifterwinT hebben hier recent een afnamecontract voor afgesloten. SwifterwinT is een samenwerking van ruim 150 ondernemers, bewoners en turbine-eigenaren uit het buitengebied van Swifterbant. Op het land van SwifterwinT komen 37 turbines te staan die vanaf 2023 ca. 780 GWh groene stroom per jaar produceren. Dat is volgens Eneco genoeg om de hele stad Almere jaarlijks te voorzien van groene stroom. Eneco wil de stroom zoveel mogelijk lokaal inzetten. De bouw start in 2021 en oplevering is naar verwachting begin 2023.

Het afnamecontract past in de strategie van Eneco om meer klanten in Flevoland en de rest van Nederland om te schakelen naar duurzame stroom van eigen bodem. Met het contract groeit het duurzame windportfolio van Eneco in 2023 naar ongeveer 2500 MW opgesteld vermogen. Source4Energy en Windunie adviseerden SwifterwinT bij het PPA traject.

© Windplanblauw

Windplanblauw
De turbines van SwifterwinT zijn onderdeel van Windplanblauw, een toekomstig windpark van 61 windturbines in de noordwesthoek van Flevoland, in de gemeenten Dronten en Lelystad. Windplanblauw wordt ontwikkeld door SwifterwinT en Vattenfall. De 61 windturbines vervangen de huidige 74 windturbines in het projectgebied en gaan ongeveer 4 keer zoveel opleveren. Naast de 37 turbines op land van SwifterwinT komen de overige 24 turbines in het water te staan.

Begin juni informeerde Windplanblauw dat de activiteiten volgens planning lopen. ABB Power Grid The Netherlands is als voorkeurspartij gekozen voor de aanleg van het transformatorstation en de transportkabels en Dura Vermeer Infra Landelijke Projecten voor de parkinfrastructuur en fundaties van de turbines op land. Windplanblauw verwacht na de zomer de definitieve contracten voor de turbines op land bekend te maken.

 

Tags: , , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.