IE: ESB transformeert Moneypoint site tot mega green hub met drijvend windpark
Het Ierse energiebedrijf ESB (Electricity Supply Board) kondigde vorige week het Green Atlantic @ Moneypoint programma aan. Onder dit programma wordt in het komende decennium voor miljarden geïnvesteerd in ESB’s Moneypoint-site in County Clare om deze om te vormen tot een groene energiehub. Een drijvend offshore windpark van 1,4 GW moet hier deel uit van maken.
Green Atlantic @ Moneypoint is een belangrijk onderdeel van de Brighter Future-strategie van ESB om de opwekkingsportefeuille te transformeren naar een koolstofarme energietoekomst, aangedreven door schone elektriciteit. Het project zal tevens aanzienlijk bijdragen aan het behalen van de doelstelling van de regering om de uitstoot tegen 2030 met 51% te verminderen. resulterend in honderden banen.
Moneypoint Floating Offshore windpark
Een drijvend offshore windpark van 1.400 MW zal in 2 fasen worden ontwikkeld voor de kust van de graafschappen Clare en Kerry door ESB en joint venture partner, Equinor. Eenmaal voltooid, kan het windpark meer dan 1,6 miljoen huizen in Ierland van stroom voorzien. Op voorwaarde dat de juiste toestemmingen worden verleend, zou het windpark het komende decennium in productie kunnen zijn.
Bouw en montage hub voor drijvende windturbines
Moneypoint wordt tevens een centrum voor de bouw en montage van drijvende windturbines. Op het terrein is al een diepwaterhaven aanwezig. De verwachting is dat dit een aanzienlijk aantal directe banen zal opleveren in de regio Midden-West. Op de langere termijn zal de ontwikkeling van Moneypoint bredere plannen van de haven van Shannon Foynes ondersteunen, en door samen te werken met lokale belanghebbenden, zal de Shannon Estuary een centraal punt worden voor de offshore windindustrie in Europa.
Waterstof
Naast windenergie heeft ESB ook plannen voor investeringen in een productie-, opslag- en opwekkingsfaciliteit voor groene waterstof bij Moneypoint tegen het einde van het decennium. Een schone, koolstofvrije brandstof, groene waterstof zal worden geproduceerd uit hernieuwbare energie en zal worden gebruikt voor energieopwekking, vrachtwagens in de transportsector en om een breed scala aan industrieën koolstofvrij te maken, zoals de farmaceutische industrie, de elektronica en de cementproductie.
Eerste voorbereidingen
ESB is al begonnen met het transformeren van Moneypoint. De komende weken wordt de grondslag gelegd voor een nieuwe faciliteit voor duurzame systeemondersteuning van € 50 miljoen – deze synchrone compensator wordt de grootste in zijn soort ter wereld. Deze nieuwe centrale zal een reeks elektrische diensten aan het elektriciteitsnet leveren die voorheen zouden worden geleverd door thermische centrales. De werking ervan zal grotere hoeveelheden hernieuwbare energiebronnen op het systeem mogelijk maken.
ESB windportfolio
In 2019 kondigde ESB een samenwerking aan met Parkwind voor de ontwikkeling van de windparken Oriel en Clogherhead voor de oostkust van Ierland. Datzelfde jaar sloot het bedrijf een belangrijke strategische samenwerkingsovereenkomst met Equinor om samen een aantal offshore windinstallaties in Ierland te ontwikkelen. Het heeft momenteel vijf offshore windparken in ontwikkeling. In 2018 nam ESB een belang in het Galloper-windpark (353 MW) en in 2019 een belang van 50% in het Neart na Gaoithe (448 MW) offshore-windparkproject, gelegen voor de oostkust van Schotland.
In oktober 2020 sloot ESB zich aan bij Red Rock Power Limited in Edinburgh om een 50:50 joint venture te vormen voor Inch Cape Offshore Limited, een groot windmolenpark voor de oostkust van Schotland. Bron: ESB
Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd