Frankrijk zal tender openen voor 1 GW offshore windpark

| 11 december 2020

De Franse overheid is van plan een tender uit te schrijven voor een offshore windpark met 1 GW vermogen ca. 32 km uit de kust in het noorden van het Normandische schiereiland. De tender zal in 2021 worden geopend en in 2022 zal bekend zijn wie de winnaar is.

Frankrijk verhoogde in juni 2020 haar doelstelling voor de groei van het offshore windenergievermogen in de komende jaren van 0,5 GW naar 1,0 GW/jaar. Het doel is dat in 2028 een offshore vermogen van 5,2 GW beschikbaar is.

Frankrijk heeft op dit moment nog geen operationele offshore windparken. Wel zijn offshore windparken met een totaal vermogen van 3 GW vermogen vergund. 96 MW daarvan heeft betrekking op vier demonstratieparken met drijvende fundamenten van elk 24 MW vermogen, waarvan drie aan de kust van de Middellandse Zee en één aan de Atlantische kust.

Verder werd in juni 2019 via een tender de ontwikkelrechten verstrekt voor het 600 MW offshore windpark Duinkerken. Om het doel van 5,2 GW operationeel offshore vermogen in 2028 te halen zal nog een windparkproject met 600 MW gepland moeten worden.

Frankrijk produceert op dit moment 75% van het stroomverbruik met kerncentrales. Voor 2030 is het doel om 40% van het stroomverbruik duurzaam op te wekken. In het kader van deze doelstelling zal naast de verminderde de stroomopwekking door kerncentrales ook de volledige stroomproductie door kolencentrales worden beëindigd.

Tags: , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.