Friesland praat met omwonenden windturbines

| 11 september 2014

Henk Vellinga van de Friese stiftung Doarpsmûne Reduzum (stichting die eigenaar van een windmolen is en investeert opbrengsten in het dorp) is van mening dat het draagvlak voor de bouw van windturbines groter is wanneer je van het begin van een project met omwonenden praat. 

Volgens Vellinga is het Friese dorp een goed voorbeeld van hoe het moet als het gaat om draagvlak. Twintig jaar geleden wilden ze wat aan het milieu doen. Een windmolen bouwen was één van de plannen. Daarvoor is door de dorpsbewoners het kapitaal bij elkaar gebracht. Uiteindelijk heeft iedereen zijn geld met rente teruggekregen.

De opbrengsten van de verkoop van energie is gebruikt om bijvoorbeeld zonnepanelen aan te schaffen voor de school en de sportkantine. Bovendien hebben alle inwoners ledlampen gekregen. Voordat de molen er stond is er eerst een discussie gevoerd over de lusten en lasten.

De discussie over windmolenparken in Drenthe, Groningen en Friesland loopt volgens Vellinga danig uit de hand, omdat er geen rekening wordt gehouden met de gevoelens van omwonenden. Bovendien profiteren ze er te weinig van. “Ook wij hebben weleens klachten, maar daar zoeken we dan een oplossing voor. En mocht het nodig zijn, dan zetten we de windmolen even stil.” Inmiddels praten ze in Reduzum over een nieuwe molen die iets hoger is en meer energie levert.

harrys farm

Bron: RTV Drenthe

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Beleggen, Electriciteit, Groene energie, Onshore windparken, Overheid, Windenergie, Windmolens, Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.