India: windontwikkeling lijdt onder COVID-19 pandemie maar speelt belangrijke rol in groen herstel

| 11 juni 2021

Rapport van GWEC en MEC over windenergie in India_juni 2021De impact van COVID-19-lockdowns op de Indiase windenergiemarkt was ernstiger dan verwacht, met slechts 1,1 GW geïnstalleerd van de 3,3 GW die oorspronkelijk voor 2020 was voorspeld, maar de markt zal naar verwachting herstellen en een cruciale schakel zijn in de transitie naar schone energie in India en groen herstel. Dit blijkt uit het rapport ‘India Wind Energy Market Outlook 2025’.

Het rapport is een gezamenlijke publicatie van de Global Wind Energy Council (GWEC) en MEC Intelligence (MEC+) en is de tweede editie. Het rapport wil een perspectief geven op de groei van windenergie in India vanuit het oogpunt van de windsector, en de huidige en toekomstige rol van de industrie bij het ondersteunen van de decarbonisatie en klimaatdoelstellingen van India.

Grote impact van COVID-19

De vooruitzichten van vorig jaar waren dat 2020 een doorbraakjaar zou worden voor windinstallaties in India, dankzij een grote pijplijn en meerdere beleidsinterventies om knelpunten in de uitvoering te verminderen. De impact van de COVID-19-lockdowns in India was echter ernstiger dan verwacht meldt GWEC.

Aanjager van groen herstel

Desalniettemin speelt wind een cruciale rol om de duurzame energietransitie in India mogelijk te maken en nieuwe banen te creëren. Het rapport voorspelt een toename van windenergie in de komende vijf jaar. Het rapport beschrijft ook de acties die nodig zijn om de installatie van projecten te versnellen ter ondersteuning van het ambitieuze doel van het land om tegen 2030 450 GW aan hernieuwbare energiecapaciteit te installeren.

India zal naar verwachting tussen 2021-2025 bijna 20,2 GW aan windvermogen installeren, een groei van bijna 50% vergeleken met de 39,2 GW die momenteel in het land is geïnstalleerd. In deze komende vijf jaar zal 90% van de nieuw geïnstalleerde windcapaciteit afkomstig zijn van centrale aanbestedingen, gevolgd door zakelijke inkoop en staatsmarkten.

Nieuwe kansen zoals repowering, hybride projecten, offshore wind en zakelijke PPA’s kunnen helpen de windenergiecapaciteit van India op te schalen en betaalbare, schone energie te leveren in het hele land.

Aanbevelingen

Meer coördinatie tussen centrale en deelstaatregeringen rond windenergiedoelen, het gebruik van de toeleveringsketen en de definitie van een duidelijke routekaart voor de markt zijn enkele van de belangrijkste acties die nodig zijn om India op weg te helpen om zijn doelstellingen op het gebied van decarbonisatie en hernieuwbare energie te halen. Het volledige rapport is HIER verkrijgbaar.

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.