Installatie van prototype BlueSATH drijvende windturbine in Spanje begonnen

| 11 augustus 2020

Op 10 augustus 2020 is een prototype van de BlueSATH drijvende windturbine vertrokken uit de haven van Santander in Spanje en om op open zee buiten Santander geplaatst te worden. Hier zal het prototype met een vermogen van 30 kW een jaar lang getest worden.

Het prototype is een 1:6 schaal van de uiteindelijke 10 MW versie en heeft een rotordiameter van 15 m, een ashoogte van 17,45 m en een totaal gewicht van ongeveer 50 ton. Het wordt met 3 kettingen van elk 150 m vastgelegd op zee.

Het maakt gebruik van de door het Spaanse engineeringsbureau Saitec Offshore Technologies’ gepatenteerde SATH (Swinging Around Twin Hull) drijvende technologie. Deze technologie maakt gebruik van het zogenaamde ‘plug and play’ waardoor het makkelijk te installeren en te ontkoppelen is. Andere features zijn single-point mooring en gebruik van gewapend beton. Dit laatste moet volgens Saitec leiden tot een vermindering in CO2-uitstoot in vergelijking met staal, lagere productie-, operationele- en onderhoudskosten, langere levensduur en hogere lokale content.

De belangrijkste doelstellingen van BlueSATH bestaan ​​uit de validatie van het dynamische gedrag van het SATH-platform en de analyse van de milieu-impact ervan. Uiteindelijk moeten er verkregen worden die een uiteindelijke optimalisatie van de constructie mogelijk maken, de kosten verlagen en de structurele integriteit van de windturbine verifiëren.

Volgens berichtgeving op de website van de provincie van Cantabrië omvat het project een investering van ongeveer 2 miljoen Euro waarvan een groot deel mede wordt gefinancierd door de Europese Unie. Het project kent een groot percentage lokale content (ongeveer 75%). Na een jaar wordt het prototype weer volledig weggehaald.

Volgende stap: DemoSATH
In 2021 volgt een volledig op schaal demoversie. Ditmaal gaat het om een 2 MW turbine. Deze wordt geplaatst in de Basque Platform for Marine Energies (BIMEP) testlocatie op open zee bij Bilbao, in Baskenland. Dit project wordt ondersteund door het bedrijf RWE Renewables en moet de volwassenheid van de SATH-technologie gaan aantonen om zo voor te bereiden op commerciële lancering.

Volgens het laatste rapport van de Global Wind Energy Council gaat drijvende windenergie een steeds grotere rol spelen in de komende jaren.

Tags: , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.