Kunstbomen wekken windenergie op

| 11 maart 2016

Wetenschappers van Ohio State University hebben aangetoond dat kunstmatige bomen windenergie kunnen opwekken. Deze Amerikanen hebben een boom zonder bladeren ontwikkeld die energie genereert wanneer deze door de wind schudt. De wetenschappers ontdekten dat de boom-constructie bepaalde vibraties, veroorzaakt door wind of zelfs verkeer op een brug, om kan zetten in sterkere vibraties, die ideaal zijn voor het opwekken van duurzame energie.

 

Velden vol met kleine, kunstmatige bomen zullen we in de nabije toekomst niet snel tegenkomen. De wetenschappers van Ohio State University voorzien dat de technologie in eerste instantie vooral op kleine schaal van waarde kan zijn, op plekken waar andere vormen van duurzame energie niet tot de opties behoren. Denk hierbij aan het aandrijven van sensoren op moeilijk bereikbare plekken, bijvoorbeeld aan de onderkant van een brug.

 

De kunstmatige bomen gebruiken niet alleen wind om energie op te wekken, maar elke vorm van vibratie. Projectleider Ryan Harne: “Gebouwen bewegen constant, hoewel niet waarneembaar met het blote oog. Bruggen buigen wanneer we er met onze auto overheen rijden. Bij dergelijke processen komt enorm veel kinetische energie vrij die doorgaans verloren gaat. Wij proberen deze energie te vangen en recyclen.”

 

De Amerikaanse onderzoekers slaagden er met hun boomachtige constructie in om een klein voltage te produceren, ongeveer 2 volt. Hier moet bij gezegd worden dat dit voltage alleen geproduceerd werd om te bewijzen dat het concept werkt. Er is dus nog veel ruimte voor verbetering.

 

Bron: Elektrotechniek

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.