Meewind
Meewind op weg naar nieuw windpark: 7 succesfactoren
De financial close van Nobelwind staat voor de deur. Dit is alweer het derde windpark in de Noordzee dat mede mogelijk wordt gemaakt door Meewind en haar ruim 6.000 participanten. Hoe je als beleggingsfonds een duurzame bijdrage kunt leveren? Meewind-bestuurder Willem Smelik zet zeven belangrijke factoren op een rij.
1. Niet schreeuwen maar doen
“Er zijn veel schreeuwende partijen die vinden dat er iets moet veranderen in de wereld. Tegelijkertijd vinden die partijen dat anderen het moeten doen. Als je iets wilt realiseren, kun je zelf ook de eerste stap zetten. We moeten niet altijd maar naar de overheid kijken en wachten tot die ingrijpt of een initiatief neemt. Ook andere partijen kunnen de gemeenschap activeren en een verandering teweegbrengen.
“Vanuit die gedachte is Meewind opgericht. Wij hebben gezegd: we gaan het zelf doen, we zetten zelf een windpark in de Noordzee neer. Als beleggingsfonds bieden we mensen de mogelijkheid te investeren in de productie van duurzame energie. Voor de overgang naar een duurzame energievoorziening zijn drie dingen van belang: eigen vermogen, maatschappelijk draagvlak en een effectief lobbykanaal. Meewind zet zich op al deze vlakken in.”
2. Investeer met een missie
“Sommige fondsen vullen zich met veel uiteenlopende projecten. Wat wij doen is heel doelgericht investeren in duurzame energieproductie. Elke geïnvesteerde euro, elk nieuw project moet bijdragen aan de vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen. Al onze projecten richten zich dus op de productie van schone en duurzame energie. Zo ook bij het project Nobelwind, dat we momenteel ontwikkelen met het fonds Zeewind Nieuwe Parken.
“Er zijn steeds meer mensen die zich aansluiten bij partijen die het voortouw nemen en die investeren met een missie, zoals Meewind. Inmiddels hebben we met meer dan 6.000 participanten ruim 75 miljoen euro bijeengebracht. Door het leveren van eigen vermogen kan vervolgens de bancaire lening worden gehaald, waarna de duurzame projecten kunnen worden gerealiseerd. Maar het begint dus met eigen vermogen; pas dan is ontwikkeling mogelijk.”
3. Lever een marktconform rendement
“Een deel van onze participanten is idealistisch; zij hebben duurzame idealen en vinden daarin gehoor bij Meewind. Zij ondersteunen onze ambitie om de overgang naar een volledig duurzame energievoorziening te versnellen.
Het andere gedeelte van onze participanten is heel realistisch en zegt: het gaat mij als belegger niet alleen om het maatschappelijk rendement, het moet ook een financieel aantrekkelijk product zijn. Het idealisme houdt ergens op; het rendement moet ook aantrekkelijk en marktconform zijn. Doordat dit het geval is bij Meewind, is ook deze groep beleggers bereid te investeren.”
4. Maak een goede afweging van de risico’s
“Meewind kiest heel bewust voor overzichtelijke projecten, met een stabiel rendement en een beperkt risico. Het is een van de grootste uitdagingen van een beleggingsmaatschappij om de risico’s van ontwikkelingen en projecten juist in te schatten.
“Vier jaar geleden hebben we om die reden bijvoorbeeld besloten om niet in een nieuw project te stappen. We waren in een vergevorderd stadium met een Nederlands windpark, maar uiteindelijk vonden we het risico te groot. Je moet niet elk goedbedoeld initiatief aangrijpen. Zoals ik eerder zei: ergens houdt het idealisme op.”
5. Betrek je participanten
“Projecten moeten niet alleen levensvatbaar en rendabel zijn, maar ook herkenbaar. Door te beleggen worden participanten immers mede-eigenaar van deze projecten. Bij Meewind kunnen participanten hun geld actief maken in hetgeen zij zelf willen realiseren. In het geval van het fonds Zeewind Nieuwe Parken: heel concrete duurzame energieprojecten op zee, zoals het park Nobelwind. De investering van onze participanten draagt direct bij aan de klimaatdoelstellingen en de overgang naar een onafhankelijke energievoorziening.
“Met Meewind gaan we een langdurige relatie aan met onze projecten. Het gaat erom dat het project er komt én dat het blijft. Ook in dat opzicht zijn we duurzaam bezig.”
6. Blijf vernieuwen
“De windparken van Meewind produceren – als na Belwind en Northwind straks ook Nobelwind gerealiseerd is – groene stroom voor een equivalent van 10% van de Nederlandse huishoudens. We blijven investeren in de ontwikkeling van kennis en technologie op het gebied van wind op zee, om niet alleen de bouw van nieuwe parken efficiënter te maken, maar ook om de opbrengst van de windmolens te optimaliseren. De turbines die we bij Nobelwind gaan realiseren zijn alweer een stuk geavanceerder dan die we in 2010 bij de bouw van Belwind hebben geplaatst. Met dezelfde hoeveelheid wind kunnen we dus meer duurzame energie opwekken.”
7. Kies sterke partners
“Meewind werkt samen met uitermate sterke equity partners. Binnen het consortium waarmee we Belwind en Northwind hebben ontwikkeld en waarmee we ook Nobelwind ontwikkelen is Meewind voor 20% eigenaar. Parkwind, bestaand uit de Colruyt Group en de Participatiemaatschappij Vlaanderen, bezit 41%. Sumitomo, het een-na-grootste bedrijf van Japan, bezit 39% van de aandelen.“Dit zijn stuk voor stuk financieel sterke partners, maar dat is niet genoeg. Je kunt er wel miljoenen tegenaan gooien, je hebt ook expertise, kennis en ervaring nodig. Het consortium waar Meewind deel van uitmaakt is wereldwijd het meest ervaren in het ontwikkelen, bouwen en exploiteren van windparken op zee. Dat hebben we onder meer bewezen met Belwind, dat sinds 2010 volgens prognose presteert. Volgens dezelfde succesformule wordt ook Nobelwind ontwikkeld en gebouwd.”
Meewind biedt momenteel twee fondsen waarin participanten kunnen beleggen: Zeewind Nieuwe Parken en Regionaal Duurzaam 1, voor kleinschalige energieprojecten in de regio. De financial close van windpark Nobelwind staat gepland voor najaar 2015.
Category: Wereldwijd